Сьогодні, 5 липня, в приміщенні обласного апеляційного суду Вінницької області відбулося вручення сертифікатів працівникам, які успішно завершили курси жестової мови, які було організовано Вінницькою громадською організацією молоді з обмеженими фізичними можливостями «Гармонія» в рамках реалізації проекту «Почути серцем». Проект реалізовується за підтримки обласної державної адміністрації та співфінансується коштами обласного бюджету.

За словами керівника проекту Людмили Нецкіної, проект спрямований на створення належних умов для навчання жестової мови працівників різних сфер обслуговування регіону з метою залучення їх до процесу включенню людей з функціональними порушеннями слуху до суспільства та розбудови інклюзивного середовища на Вінниччині.

Курси основ жестової мови проводилися 5 разів на тиждень протягом 1 місяця для 13 працівників обласного апеляційного суду.

«Команда «Гармонії» вірить у те, що завдяки таким проектам наша область стане більш доступною не лише архітектурно, але й в отриманні різноманітних соціальних послуг», – переконана Людмила Нецкіна.

Зазначимо, що у місті Вінниці та Вінницькій області проживає близько 2,5 тисяч людей з порушеннями слуху.

По завершенню вручення сертифікатів, тренер проекту Світлана Заборовська виконала жестовою мовою відому пісню Ірини Федишин «Лише у нас на Україні».

Можна говорити про те, що реалізація такого проекту – лише перший крок до більш глибокої інклюзії та соціалізації осіб з функціональними порушеннями слуху. В перспективі це дозволить залучити працівників сфери охорони здоров’я, освіти, центрів зайнятості, пенсійного фонду, Укрзалізниці, інших установ та організацій до процесу включенню осіб з функціональними порушеннями до суспільства через надання їм більш якісних соціальних послуг.

Нагадаємо, що Вінницька громадська організація молоді з обмеженими фізичними можливостями «Гармонія» стала однією з 14 переможців конкурсу з визначення програм, розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання яких надається фінансова підтримка у 2017 році за рахунок коштів обласного бюджету, який щороку традиційно проводиться Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.