З метою забезпечення безумовного виконання органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування Вінниччини Закону України «Про доступ до публічної інформації», реалізації конституційного права особи вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію в області проводиться відповідна робота.

     Головою Вінницької обласної державної адміністрації прийняті розпорядження від 23 травня 2011 року № 261 «Про доступ до публічної інформації», від 4 листопада 2011 року № 609 «Про затвердження Порядку доступу до публічної інформації, розпорядником якої є облдержадміністрація», від 27 січня 2012 року № 33 «Про впровадження системи обліку публічної інформації», якими виконано комплекс заходів в межах чинного законодавства.

     На виконання статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації (http://www.vin.gov.ua) створено розділ «Доступ до публічної інформації», в якому оприлюднюються проекти актів облдержадміністрації, регіональні програми та звіти, що підлягають публічному громадському обговоренню, а також проекти нормативно-правових актів, проекти регуляторних актів, проекти регіональних програм економічного, соціального і культурного розвитку (пункт 6 «Проекти розпоряджень голови облдержадміністрації, що підлягають обговоренню»), а також набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних (пункт 25) та на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних.

     На виконання статті 18 Закону України «Про доступ до публічної інформації» створена та функціонує система обліку документів, яка містить публічну інформацію, що знаходиться у володінні обласної державної адміністрації (пункт 21 «Реєстр публічної інформації облдержадміністрації» вищезазначеного розділу).

     Протягом першого півріччя 2019 року до обласної державної адміністрації надійшло 214 запитів на інформацію, що на 1 одиницю більше ніж за відповідний період 2018 року (213 запитів), з них:

- 157 запитів – електронною поштою;

- 37 запитів – поштою;

- 20 запитів – безпосередньо в сектор.

     На частку фізичних осіб припадає 159 запитів, на частку юридичних осіб – 38 запитів, на частку громадських організацій - 17 запитів.

     Результати розгляду запитів на інформацію:

- задоволено – 158 одиниць або 74 відсотки від загальної кількості;

- надіслано належним розпорядникам інформації – 42 одиниці або 20 відсотки від загальної кількості;

- відмовлено – 14 одиниць або 6 відсотків від загальної кількості .

     Найбільш запитувані види публічної інформації: соціологічна, статистична, довідково-енциклопедична. Найбільш запитувані документи - копії розпоряджень голови обласної державної адміністрації.

     Найбільш запитувана інформація:

-         щодо діяльності місцевих органів виконавчої влади – 84;

-        щодо соціального захисту населення – 13;       

-         щодо охорони здоров’я - 24;

-        щодо праці і заробітної плати – 2;

-         щодо транспорту – 6;

-         щодо культури – 7;

-         щодо аграрної політики та земельних відносин – 11;

-         щодо молоді, фізичної культури і спорту – 4;

-         щодо інформаційної політики    -   4;

-         щодо екології та природних ресурсів – 8;

-        щодо освіти – 6;

-        щодо комунального господарства – 23;

-        щодо діяльності об’єднань громадян, релігії – 16;

-        щодо сімейної та гендерної політики – 2;

-        щодо діяльності органів місцевого самоврядування – 3;

-        щодо охорони праці – 1.    

За запитами, що надійшли до облдержадміністрації, надано відповіді запитувачам у встановлені Законом України “Про доступ до публічної інформації” строки.

     Щомісячно обласною державною адміністрацією проводиться аналіз щодо розгляду запитів на публічну інформацію, який оприлюднюється на офіційному веб-сайті облдержадміністрації в розділі «Доступ до публічної інформації» (пункт 17 «Щомісячні звіти, в тому числі щодо задоволення запитів на інформацію»).     

     На базі Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій області протягом першого півріччя 2019 року прочитано 10 лекцій, проведено 1 круглий стіл з питань доступу до публічної інформації в рамках професійної програми навчання державних службовців, посадових осіб органів місцевого самоврядування, працівників державних підприємств, установ і організацій.

     Обласною державною адміністрацією повною мірою забезпечується виконання    Закону України «Про доступ до публічної інформації», Указу Президента України від 5 травня 2011 року № 547/2011 «Питання забезпечення органами виконавчої влади доступу до публічної інформації», постанови Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2011 року № 1277 «Питання системи обліку публічної інформації».

 

 

                                                            Відділ інформаційного забезпечення

                                                            та доступу до публічної інформації

                                                            управління інформаційних технологій

                                                            апарату обласної державної адміністрації