Таке переконання висловила директор Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації Людмила Грабович під час  брифінгу в ОДА за участю заступника Міністра охорони здоров’я України Дмитра Коваля та голови обласної державної адміністрації Владислава Скальського.

 Людмила Грабович зазначила:  «Наразі в області працює комісія з питання коронавірусу. На сьогодні відпрацьовані маршрути пацієнтів екстреної медичної допомоги та інструкції для  лікарів екстренки, у разі виклику, пов’язаного з підозрою коронавірусу. Є дві лікарні,  готові прийняти пацієнтів, у разі виявлення в них коронавірусу – перша міська клінічна лікарня, де у наявності 60 ліжок, а також  дитяча обласна інфекційна лікарня, де також є 60 ліжок. В цих двох лікарнях у наявності спецодяг. Крім того, ми співпрацюємо з державним лабораторним центром, який замовив на рівні держави спеціальні засоби захисту, в тому числі костюми, рукавички, маски, які також будуть надані в наші лікарні».

 Безпосередньої загрози зараження небезпечним коронавірусом на даний час в регіоні немає, проте Людмила Грабович запевнила, що в області визначено перелік центральних районних лікарень, окружних лікарень інтенсивного лікування, де  по 15-20 ліжок  будуть виділені для хворих, у разі такої потреби.

«Специфічного лікування проти коронавірусу немає, але запас противірусних засобів  і новітніх антибіотиків в області є, тож у цьому плані ми готові»,- запевнила Людмила Грабович.

Довідково:

Коронавіруси – це велика родина респіраторних вірусів, що можуть спричиняти як легкі захворювання типу застуди, так і серйозні - наприклад, атипову пневмонію. Коронавіруси також часто мутують і швидко змінюються.

Такі коронавіруси вперше були ідентифіковані в середині 1960-х років. Разом з новим штамом коронавірусу, який зараз активно поширюється в Китаї та інших країнах, їх існує вже сім.

Новий штам коронавірусу відомий під назвою 2019-nCOV. Спалах пневмонії, викликаної цим, досі невідомим збудником, зафіксували в китайському місті Ухань у грудні 2019 року.