Сьогодні, 12 березня, голова обласної державної адміністрації Владислав Скальський провів нараду з новопризначеними керівниками районів в режимі відеоконференції. Участь у нараді взяли керівники Барської, Бершадської, Гайсинської, Калинівської, Крижопільської, Липовецької, Літинської, Теплицької, Тиврівської та Хмільницької райдержадміністрацій. В студії селекторного зв’язку облдержадміністрації були присутні керівники структурних підрозділів ОДА та служб області, представники регіональних філій асоціацій, експерти.

Керівник регіону ознайомив новопризначених голів із ключовими тезами пріоритетних дій Уряду в рамках запобігання поширенню коронавірусу в Україні.

Владислав Скальський, зокрема, повідомив, що 10 березня на засіданні Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій поширення коронавірусу визнано медико-біологічною надзвичайною ситуацією природного характеру державного рівня: «Відтак, це ввімкнуло відповідні державні механізми реагування і стало базою для прийняття державних рішень щодо запобігання розповсюдженню коронавірусу. Схвалено представлений Міністерством охорони здоров’я України план запровадження протиепідеміологічних заходів», - зазначив посадовець.

Він повідомив, що було визначено готовність області до випадку фіксування коронавірусної інфекції — визначено перелік підготовлених закладів охорони здоров’я, які буде використано для проведення обсервації осіб із ознаками захворювання на гостру респіраторну хворобу, спричинену коронавірусом.

«Ми живемо в глобальному світі. В Європі зараз надзвичайно швидкими темпами зростає кількість інфікованих. Тому два основних акценти всіх подальших дій – це відповідальність та самоорганізація. Це дві основних складових нашого реагування. Кожна людина повинна відповідально ставитися до власного здоров’я, здоров’я своїх близьких, і, особливо, літніх людей, які найбільш вразливі до даного вірусу. Китай зміг вгамувати розповсюдження вірусу. Статистика свідчить, що в Китаї постійно зменшується число нових випадків інфікування. Це стало можливим завдяки тому, що вони перейшли до жорстких обмежень в рамках карантину. Саме тому Уряд України прийняв рішення реагувати на випередження, аби зменшити ймовірність масштабного розповсюдження вірусу в нашій країні, та якомога ефективніше використовувати  існуючі медичні потужності», – наголосив Владислав Скальський. Він повідомив, що в Україні залишилося 49 пунктів пропуску, через які відбувається перетин кордону, решта пунктів пропуску наразі закриті.

Окремо керівник регіону зупинився на питанні необхідності протягом місяця підготувати волонтерів, зокрема, з медичною освітою, для їх можливого залучення до роботи з хворими на коронавірус. Сформувати такий резерв на рівні громадянського суспільства вкрай важливо – переконаний голова ОДА. 

Посадовець зазначив, що відповідно до протоколу позачергового засідання обласної комісії ТЕБ НС, яке відбулося сьогодні, керівникам районних державних адміністрацій  буде чітко окреслено завдання для організації відповідних дій на районному рівні. Голова облдержадміністрації також додав, що ефективна комунікація та координація усіх дій із керівниками на місцях — є вкрай важливою сьогодні.