Станом на сьогодні, 19 березня, в Вінницькій області вірусологічною лабораторією обласного лабораторного Центру уже протестовано біологічний матеріал від 8 осіб з підозрою на Covid 19. Як результат - не підтверджено жодного випадку на захворювання спричиненого коронавірусною інфекцією.

Проте маємо знову одну нову підозру на Covid -19. Особа прибула із епідемічної території. Пацієнт з підозрою на Covid -19 перебуває на стаціонарному лікуванні в боксованій палаті під постійним медичним спостереженням.         На даний час стан пацієнтів стабільний. Визначені контактні особи, які самоізольовані та знаходяться під медико-санітарним наглядом.

Зараз в Україні зафіксовано та лабораторно підтверджено 16 випадків захворювання на коронавірусну інфекцію, із них – 10 в Чернівецькій області, 1 – в Житомирській, 4 – Київська область та м. Київ, 1 – Донецька область.

У лікарнях Вінницької області розгорнуто 290 інфекційних ліжок, із них - 89 боксів та 51 полубокс. При необхідності, їх кількість буде збільшена шляхом перепрофілізації інших ліжок, а при потребі, і медичних закладів згідно плану.

В інфекційних відділеннях в боксованих палатах створені палати інтенсивної терапії, які забезпечені апаратами штучної вентиляції легень (44 апарати), концентраторами кисню, пульсоксиметрами, інфузоматами та слідкуючою апаратурою.

На сьогодні на лікуванні у лікарнях інфекційних відділень області перебуває 191 осіба з гострими респіраторними захворюваннями та 73 особи з вірусно-бактеріальними пневмоніями, які йдуть з наростанням.

Інфекційні відділення лікарень забезпечені та постійно поповнють запаси необхідними медикаментозними та дезінфекційними засобами, засобами індивідуального захисту та іншими необхідними матеріальними ресурсами. Моніторинг їх забезпеченості проводиться щотижнево. Наразі Вінницькою областю отримано посавку (засоби індивідуального захисту) з державного резерву на безоплатній основі з МОЗ України виключно для медичних закладів області.

Специфічної терапії для лікування гострого респіраторного захворювання спричиненого коронавірусом Covid -19 не існує. Лікування симптоматичне – посиндромне.

В області проведено навчання, що робити у випадку реєстрації Covid-19. Навчали всіх, хто може буде дотичний до ізоляції, приймання та лікування хворих. Це медики, епідеміологи, рятувальники, поліція та органи місцевої влади.

Наголошуємо на необхідності дотримуватись належних заходів безпеки: мити руки, використовувати антисептик, уникати контакту з особами з проявами гострої респіраторної інфекції, зберігати певну дистанцію при спілкуванні, не перебувати у місцях великого скупчення людей, утримуватись від поїздок тощо.

Успішний досвід інших країн показав, що саме самоізоляція – найефективнішній спосіб попередження та поширення хвороби.

Будьте свідомими, бережіть себе та своїх близьких.