18 березня у режимі відеоконференції відбулось засідання обласного оперативного штабу із запобігання поширенню коронавірусної інфекції.

Голова облдержадміністрації Владислав Скальський заслухав інформацію керівників департаментів та служб області щодо виконання заходів з протидії коронавірусу.

Під час засідання також обговорили можливості розподілу складових обласного матеріального держрезерву для забезпечення потреб служб, дотичних до протидії поширенню COVID – 2019.

Заступник директора Департаменту охорони здоров'я ОДА Надія Марусяк поінформувала про поточну ситуацію в області щодо коронавірусу: «Станом на 18 березня в області знято 4 підозри на коронавірус шляхом верифікації цього захворювання постановкою полімеразно ланцюгової реакції вірусологічною лабораторією лабораторного центру, де наразі не підтверджено жодного випадку COVID – 19. Однак, на жаль, станом на ранок сьогоднішнього дня з'явилися ще дві підозри на коронавірус. Одна особа прибула із епідемічної території, друга контактувала з особою, в якої підтверджена лабораторно коронавірусна інфекція. Стан обох пацієнтів стабільний, наразі вони перебувають на стаціонарному лікуванні в боксованих палатах під постійним медичним спостереженням. Крім цього, визначені контактні особи. Вони самоізольовані та знаходяться під медико-санітарним наглядом».

За словами Надії Марусяк, на сьогодні в усіх інфекційних лікарнях області госпіталізовано 179 осіб з гострими респіраторними вірусними захворюваннями. Зі 123 випадків пневмоній, зафіксованих в області, 56 випадків пневмоній -  вірусно-бактеріологічні.  Тяжких випадків на сьогодні немає. У закладах охорони здоров'я проводиться відповідне лікування таких пацієнтів,  усі розчини та лікувальні препарати наявні у достатній кількості.

Маски надійшли у невеликій кількості у мережу «Конекс», вони розподілені по інших аптечних пунктах. Також маски наявні у мережі «Авіценна».  Очікуються додаткові поставки за кількістю заявок.

Рукавички також наявні у невеликій кількості в «Конексі», «Авіценні», «Техмедсервісі» , Вінницькій міській аптеці та в мережі «Подорожник».

Також очікуються поставки деззасобів. Противірусні та жарознижуючі препарати є в усіх аптеках.

Під час засідання Владислав Скальський акцентував угагу на подальшій координації роботи з головними гравцями на аптечному ринку, аби продовжувати оперативне інформування щодо наявності медичних засобів на оптовому ринку тощо.

Голова облдержадміністрації також зазначив, що на місцевому рівні необхідно вивчити потребу та вирішити питання щодо організації централізованого підвезення медперсоналу до закладів охорони здоров'я на місцях з урахуванням дотримання правил карантину.

Керівник ОДА дав низку доручень щодо введення додаткових та посилення контролю виконання існуючих заходів, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусу.

Загалом, ситуація в області контрольована. Попри карантинні заходи, всі пацієнти Вінниччини з гемодіалізом отримуватимуть вчасно меддопомогу.