Сьогодні, 20 березня, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації та служб області у режимі онлайн відеоконференції поінформували про виконання заходів з протидії коронавірусу.

Актуальні дані по епідситуації в області повідомила заступниця директора Департаменту охорони здоров'я ОДА Надія Марусяк. Відтак, вона зазначила, що станом на ранок 20 березня вірусологічною лабораторією обласного лабораторного центру обстежено 11 біологічних матеріалів від 11 осіб. Всі результати негативні. На сьогодні в області немає жодного підтвердження захворювання на COVID – 19. Жодного випадку підозри на дане захворювання також на сьогодні немає.

«За результатами моніторингу інфекційних відділень Вінниччини, збільшилася госпіталізація осіб з ГРВІ. На сьогодні 191 особа з ГРВІ госпіталізована, дещо зросла госпіталізація з вірусно-бактеріальними пневмоніями – 73.  Складних пацієнтів, які потребують реанімаційних заходів чи підключені до апаратів штучної вентиляції легень, в області немає. Близько 60 % таких пацієнтів можуть перебувати на амбулаторному лікуванні вдома, але у зв’язку з ситуацією в світі, люди, про всяк випадок, лікуються в стаціонарах», – повідомила Надія Марусяк.

Вона також наголосила, що противірусні, антибактеріальні медпрепарати та інфузійні розчини в області є в достатній кількості. Ведеться щотижневий моніторинг їх наявності в лікувальних закладах, запаси постійно поповнюються. 250 тисяч захисних масок з мобрезерву були передані на лікувальні заклади в районах області. На сьогодні захисні маски та відповідне устаткування, зокрема, пульсоксиметри, розподілено між лікувальними закладами області. Варто зазначити, що у регіоні постійно здійснюється моніторинг наявності засобів індивідуального захисту та засобів дезінфекції в аптечних мережах.

В контексті забезпечення лікарняними ліжками інфекційного стаціонару голова ОДА дав доручення відповідним фахівцям розробити покроковий план розгортання додаткових інфекційних ліжок до тисячі ліжок.

«Наразі ми маємо план в 490 ліжок, їх необхідно збільшити з конкретним переліком медичних закладів, в яких це можна зробити», – зауважив Владислав Скальський.

Під час засідання голова облдержадміністрації наголосив на необхідності якнайшвидшого забезпечення організації централізованого підвезення медперсоналу до закладів охорони здоров'я на місцях з урахуванням дотримання правил карантину. Наразі сформовані списки медпрацівників лікарень обласного значення і міських лікарень, обраховується кількість автобусів, закріплених за окремими лікувальними закладами.

Голова облдержадміністрації дав низку доручень щодо введення додаткових та посилення контролю виконання існуючих заходів, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусу. Ситуація в області контрольована.