Наразі від волонтерів надходить досить багато запитань з приводу надання допомоги таким закладам, зокрема, у разі виникнення в них випадків зараження на коронавірус.

«На сьогодні Департамент соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації відпрацював це питання. Починаючи з 17 березня, в області проводиться щоденний моніторинг забезпеченості обласних закладів сфери соціального захисту щодо забезпечення необхідними ресурсами: засобами індивідуального захисту, дезинфікуючими засобами, продуктами харчування тощо. Крім цього, перевіряється інформація про перебування працівників таких закладів на лікарняному , а також про кількість клієнтів, які захворіли на ГРВІ», - зазначив Владислав Скальський.

За словами очільника області, наразі заборонено вхід на територію закладів соціальної сфери усім особам, крім персоналу. Крім цього, забороняється відлучати клієнтів за межі цих закладів.

«Завтра додатково будуть виділені одноразові маски для інтернатних установ та соціальних працівників терцентрів області. Наразі у соціальних закладах проводиться щоденний температурний скринінг як персоналу, так і підопічних. Також забезпечується організований підвіз персоналу до місця роботи у разі відсутності прямого сполучення з населеними пунктами, де проживають працівники. Адміністрації закладів продовжують опрацьовувати питання щодо ізоляції таких закладів, а також щодо можливості поселення тих працівників, які надають соціальні послуги підопічним на період карантину. Крім цього, зазначеними адміністраціями вживаються необхідні заходи для забезпечення цих закладів продуктами харчування на період карантину», - зауважив Владислав Скальський.

Відтак, питання щодо залучення волонтерів може бути порушене у разі виникнення загроз або викликів, наприклад, порушенням постачання засобів індивідуального захисту, ліків тощо.

Під час спільного брифінгу очільник області та Вінницький міський голова Сергій Моргунов подякували волонтерам за активну позицію та ініціативи, а також поінформували про шляхи координації роботи.

«Хочу подякувати усім, хто докладає зусиль та допомагає медичній галузі, а також літнім людям, які живуть поруч. Ми перейшли в активну фазу боротьби проти коронавірусу. Наразі дуже важливо працювати скоординовано. Оскільки є чимало волонтерських ініціатив, ми відпрацьовуємо усі ті інструменти, які дозволять структурувати їх. Ми знаємо та відслідковуємо обсяг потреб на рівні кожного соціального закладу, і, звичайно, комунікуємо із Урядом. До кінця тижня очікується поставка медичних засобів. Проводиться робота у напрямку координації та об’єднання зусиль. Дякую усім тим, хто займає активну позицію, навіть попри те, що знаходиться вдома на самоізоляції», - зазначив Владислав Скальський. 

Велика партія централізованої поставки медичного забезпечення включатиме: рукавички оглядові вінілові, латексні, нітрилові нестерильні; бахіли, виготовлені з нетканного матеріалу; трубки ендотрахеальні; контури дихальні багаторазового використання та одноразові, а також фільтри вірусо-бактеріальні одноразового використання.

У свою чергу, Вінницький міських голова Сергій Моргунов також звернувся зі словами вдячності до волонтерів та зауважив: «Ми пропонуємо контактувати через ініціативу «СтопВірус», згідно якої зібрано близько 2 млн грн. Наглядовою радою прийнято рішення про закупівлю апарату для ПЛР-діагностики. Передбачено придбати і тест-системи, реактиви для виявлення коронавірусу, а також засоби індивідуального захисту для обласних та міських закладів. З усіма питаннями щодо координації зусиль можна звертатися до Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації, Департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради та фонду «Подільська громада» в рамках ініціативи «СтопВірус».