За інформацією голови обласної державної адміністрації Сергія Борзова, 12 квітня о 23:30 на обласний склад зберігання доставлено 5600 доз вакцин CoronaVac виробництва Sinovac Biotech.

Сьогодні зранку, 14 квітня, усі 9 мобільних груп області, які пройшли навчання по роботі з цією вакциною, отримали її для продовження вакцинації населення області.

Про отриману вакцину та щодо продовження в області кампанії вакцинації проінформувала під час брифінгу заступник директора Департаменту охорони здоров'я та реабілітації ОДА Тетяна Бондаренко.

За словами посадовиці, з цієї поставки рекомендовано половину обсягу залишити на другу дозу, оскільки другу дозу цієї вакцини необхідно колоти досить швидко – за 28 днів після першої дози. Відтак, 2800 доз відразу залишається на регіональному складі зберігання вакцин.

«Кожен регіон має право прийняти свій алгоритм по вакцинації. Ми чітко визначили тих, хто наразі потребує цієї вакцинації і хто хоче вакцинуватися, оскільки це тільки добровільний процес. В області працює дев’ять мобільних бригад, які пройшли навчання по роботі з вакциною CoronaVac», – зазначила Тетяна Бондаренко. Вона підкреслила, що маломобільні люди – це ті, які не можуть самостійно дійти до пункту щеплень. Сьогодні 2430 таких людей в області потребують вакцинації. За попередніми розрахунками, залишиться певна кількість доз для вакцинації освітян, які працюватимуть на ЗНО. Це близько тисячі освітян, з них понад 400 попередньо погодилися на вакцинацію.

«Ми розпочинаємо новий для нас процес, оскільки ніколи досі не вакцинували вдома. На працівників мобільних бригад сьогодні лягає велика відповідальність і значне навантаження. Окрім того, це буде додаткове навантаження на сімейних лікарів. За результатами консультацій із фахівцями на національному рівні, вирішено, що тридцять «золотих» хвилин після введення вакцини бригада спостерігатиме за станом пацієнта. Попередній огляд сімейного лікаря обов’язковий», –  наголосила Тетяна Бондаренко.

Посадовиця запевнила – при отриманні необхідної кількості вакцин,  Вінницька область готова провакцинувати 50 %

«Ми налаштовані активно працювати, аби зробити це якомога швидше та ефективніше. Третя хвиля коронавірусу є і вона не вщухає», – підкреслила Тетяна Бондаренко.

Говорячи про побічні ефекти  отриманої вакцини, заступник директора Департаменту охорони здоров'я та реабілітації ОДА, відмітила, що  в інструкції для неї описані такі ж, як і для інших вакцин. Найпоширеніші реакції – це біль в місці ін’єкції, м’язева слабкість та незначне підвищення температури, яке за добу минає.

«Клінічні дослідження пройшли всі вакцини, які надходять в Україну. За різними клінічними дослідженнями, ефективність вакцини CoronaVac  складає від 60 до 80 %. Водночас, варто зауважити, що ефективність препарату залежить не лише від самої вакцини, але і від стану імунної системи людини та імунної відповіді організму», – наголосила посадовиця.

За її словами, епідемічний процес має свої закони. Для того, аби мати потужний популяційний захист, слід провакцинувати 80 % населення. Відтак, у 2021 році необхідно охопити вакцинацією якомога більше людей. Варто зазначити, що на Вінниччині налагоджена активна робота щодо вакцинації військовослужбовців ЗСУ.

Головна медична сестра Немирівського міського ЦПМСД Немирівської міської ради Шрамко Алла зазначила, що на сьогодні мобільною бригадою проведено 1980 щеплень вакциною AstraZeneca (CoviShield): «Ми отримали 160 доз CoronaVac для маломобільних груп. Розпочинаємо вакцинацію, згідно зі списками, підготовленими раніше. Це маломобільні групи, тобто інваліди і люди, які не можуть покинути свою оселю. Наразі є 89 бажаючих, загалом, оскільки ще вакцинуватимемо маломобільні групи в інших населених пунктах. Транспортуватимемо вакцину в спеціальних сумках, де знаходяться холодові елементи та термометри, що дозволяють контролювати температуру».  

Наразі в області є дев’ять мобільних бригад. Існує резерв для їх збільшення до двадцяти. Працює 34 щеплювальних пункти вакцинації проти COVID-19, з резервом для їх збільшення до 155. На базі лабораторного центру активно продовжується підготовка нових фахівців.