У кожному флаконі вакцини Moderna - 15 доз, які треба використати за допомогою наявних в Україні шприців та завдяки відповідальному ставленню медиків, що проводять щеплення.  Зазначимо, що вакцина Moderna (кодова назва  mRNA-1273 та торговельна назва Spikevax), яку Україна отримала 18 липня у межах глобальної ініціативи COVAX, постачається у флаконах, які розраховані на 13-15 доз (це вказано в інструкції до препарату). Під час розподілу та передачі вакцини Moderna Україні, представники COVAX порахували по 14 доз у флаконі, взявши середнє число. За цими розрахунками, 18 липня Україна отримала 2 000 040 доз вакцини Moderna (якщо рахувати, що у флаконах по 14 доз).

Водночас самоблокуючі шприци-0,5-LDV, Soloshot Mini, які застосовують в Україні, дають можливість використовувати ефективно всі 15 доз вакцини з кожного флакона. Це означає, що у нас є  можливість спожити 142 860 додаткових доз. 

Міністерство охорони здоров’я закликає медиків використовувати вакцину Moderna максимально ефективно:

  • під час отримання та розподілу вакцини Moderna вказувати для кожного флакона - “отримано 15 доз”;
  • колоти з кожного флакона по 15 доз;
  • мінімізувати розлив;
  • заздалегідь формувати списки вакцинації;
  • планувати витрати вакцини, щоб не було залишків та утилізації.

Збільшення кількості вакцинованих - це відповідальність і заслуга бригад зі щеплення та медиків, що працюють у пунктах вакцинації, які завдяки наявним шприцам можуть використовувати всі 15 доз з кожного флакону вакцини Moderna. А кожна додаткова доза - це врятоване життя.