Чому найвідоміший інфекціоніст та імунолог світу отримав щеплення саме вакциною Спайквакс виробництва «Moderna»?
Ентоні Фаучі (англ. Anthony Fauci) – керівник Інституту алергології та інфекційних захворювань США з 1984 року. Це йому належать слова: «Для будь-якої вакцини насамперед необхідно абсолютно надійно показати її безпеку та ефективність», які він сказав в інтерв’ю «Ройтерс» 25 серпня 2020 року. Коли журналісти запитали його, яка вакцина від COVID-19 є найкращою, він відповів: «У мене немає фаворитів. Вони всі мають високу ефективність». І отримав щеплення вакциною від «Moderna».
Американська біотехнологічна компанія «Moderna» була заснована у 2010 році. Діяльність науковців була сфокусована на розробці ліків і вакцин на основі технологій роботи з матричної РНК. Задовго до початку пандемії COVID-19 вчені компанії працювали над ліками проти іншого виду коронавірусу – Близькосхідного респіраторного синдрому MERS. Саме тому на початку епідемії компанія мала перевагу перед конкурентами.
«Moderna» була також першою компанією, яка розпочала третю стадію клінічних випробувань свого препарату. Дослідження показали, що ефективність вакцини становить 94,1%. При цьому, у компанії заявили про стовідсоткову ефективність препарату при важкій формі захворювання.
Вакцини від Пфайзер та «Moderna» однаково містять синтетичну матричну РНК, яка «кодує» глікопротеїн S, або так звані «шипи» вірусу SARS-CoV-2.
Відмінність полягає у тому, що препарати Комірнаті та Спайквакс мають різні «системи доставки ліпідів» в організм.
Вакцина від «Moderna» є ефективною для всіх вікових груп, статей, расових та етнічних груп та учасників з супутніми медичними захворюваннями, пов’язаними з високим ризиком важкого захворювання COVID-19.
Важливою перевагою «Moderna» є умови зберігання: препарат залишається дієздатним за температури -20° C до семи місяців, а в стандартному холодильнику її можна зберігати до місяця.
Щеплення в Україні, на сьогоднішній день, дозволено робити людям від 18 років.
23 липня 2021 року Європейська агенція з лікарських засобів (EMA) схвалила застосування вакцини від COVID-19 Spikevax (виробництва компанії Moderna) для щеплення неповнолітніх громадян від 12 до 17 років.
На сьогоднішній день вакцина Спайквакс від Модерна використовується у більш, ніж 50 країнах Європи, Америки, Африки та Азії.
У неділю 18 липня, до України доставили 2 000 040 доз мРНК вакцини від COVID-19 Spikevax виробництва американської компанії «Moderna». Ця партія вакцин надана урядом США через глобальний фонд COVAX, доставку в Україні забезпечив Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ).
Вінницька область має отримати загалом 80 тисяч доз вакцини Спайквакс.
19 липня 2860 доз вже отримано і використовується для щеплення населення області.
Розроблена американською компанією «Moderna» мРНК-вакцина схвалена ВООЗ для екстреного застосування. Це значить, що після повного курсу щеплення нею, також можна буде отримати міжнародний сертифікат про проведення вакцинації.
Повний курс щеплення передбачає введення двох доз вакцини з інтервалом у 28 днів
З початком п’ятого етапу вакцинації в Україні, кожен із нас, незважаючи на належність до групи професійного або вікового ризику, може захистити себе від хвороби. Для цього необхідно обрати найближчий пункт щеплення або Центр вакцинації у Центрах масової вакцинації, записатися на визначений час та щепитися.
Перелік Центрів масової вакцинації, які працюють на території Вінницької області, графік їхньої роботи, телефони для запису на вакцинацію – за посиланням http://www.vin.gov.ua/.../38442-na-vinnychchyni-pratsiuie....
Пам'ятайте, вакцинація рятує життя! Приходьте!