Вчора, 5 грудня, під час засідань виконавчих комітетів Морозівської, Сніжнянської, Саражинецької, Ширмівської сільських рад було розглянуто проект Плану перспективного розвитку відповідних територій на 2019 – 2021 роки. Так, питання було винесено на розгляд сесій відповідних територіальних громад.

Відповідно до Плану перспективного розвитку Морозівської територіальної громади у 2019 році передбачено:  продовження  робіт щодо відновлення мереж зовнішнього освітлення по вул. Шкільна, Садова, Джерельна   в  с. Морозівка, а також по вул. Жовтнева, вул. Набережна с. Бухни.  (орієнтовна вартість становить 30 тис.  грн.); ремонт даху Бухнівського  будинку   культури (орієнтовна вартість 100 тис. грн.); кошти на утримання  ФАПів   с.  Морозівка  та  с. Бухни у 2019 р. передбачено 231 000  грн. з урахуванням  заробітної  плати  працівникам  ФАПІв,  поточного  ремонту ФАПів,  опалення.

У Сніжнянській сільській раді до основних пунктів Плану перспективного розвитку територіальної громади на 2019 рік включили: ремонт вулиць Шкільна, Шаляпіна в с.Сніжна (орієнтовна вартість 200 тис. грн.),  на утримання  ФАПу в с.Сніжна  (орієнтовна вартість 80 тис.грн.).  У 2019 році передбачено ремонт малого залу будинку  культури в с. Сніжна (орієнтована вартість 50 тис грн..), а на умовах співфінансування у 2020-21 рр. заплановано провести капітальний ремонт зазначеного приміщення.

У Саражинецькій територіальній громаді на 2019-2021 роки заплановані роботи з розвитку населених пунктів. Так, на   2019 рік передбачено поточні  ремонти вулиці Тракторна в селі Кур’янці,  відрізку  вулиці Набережна в селі Юнашки, частини вул. Набережна та вул. Вишнева в с.Попівці, а також відрізку вул. Заріччя та вул. Зелена в с. Саражинці. Крім цього, заплановано встановлення бетонної огорожі біля кладовища в с. Попівці, заміна вікон на металопластикові в клубі та встановлення автобусної зупинки в селі Юнашки (орієнтована вартість робіт майже 1 млн.200 тис. грн.).

Відповідно до проекту плану перспективного розвитку Саражинецької територіальної громади, у 2020 році  продовжаться поточні ремонти вулиць та буде проведено освітлення по вулиці Зелена в селі Юнашки (орієнтована вартість робіт становить майже 1 млн.150 тис. грн.).   

На 2021 рік  передбачено встановлення бетонної огорожі біля Будинку культури в селі Саражинці, освітлення по вулиці Центральна в селі Саражинці, а також поточний ремонт вулиці Молодіжна в селі Кур’янці,  а також вул. Центральна і  вул. Садова в селі Саражинці.

На засіданні виконавчого комітету Ширмівської сільської ради затверджено План перспективного розвитку територіальної громади на 2019-2021роки. Основними напрямами розвитку громади є об’єкти соціальної сфери, саме тому передбачено такі заходи як: ремонт приміщення Ширмівської амбулаторії ЗПСМ (заміна вікон, дверей на енергозберігаючі, встановлення площадки з навісом біля вхідних дверей, встановлення пандуса орієнтованою вартістю робіт 135 тис. грн.), ремонт приміщення Ширмівського сільського будинку культури у 2019-20 рр. (ремонт сходів, встановлення пандуса, водовідведення; орієнтована вартість робіт 250 тис. грн.), ремонт приміщення Ширмівської ЗОШ І-ІІІ ст. в 2019-2021 рр.  (утеплення фасаду, водовідведення; орієнтована вартість робіт - 2 млн. грн.), а також ремонти та утримання доріг загального користування місцевого значення і ремонти доріг комунальної власності, інші заходи з благоустрою населених пунктів в 2019-21 рр. (орієнтована вартість робіт становить 1,5 млн. грн.).

Такі ініціативи у територіальних громадах стали можливими завдяки  втіленню реформи децентралізації, що посприяла ефективній реалізації необхідних заходів на локальному рівні.