17 грудня, у Барі відбулося перше засідання ради регіонального розвитку району, яка створенавідповіднодо розпорядження голови райдержадміністрації від 20 листопада 2018.

До її складу увійшли очільники райдержадміністрації і районної ради, керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, територіальних громад району, первинної і вторинної ланок галузі охорони здоров’я Барського краю, дорожньої служби.

Відкриваючи зібрання голова ради, очільник виконавчої влади району Володимир Саволюкзазначив, що Рада регіонального розвитку Барського району створена на виконання Указу Президента України «Про Раду регіонального розвитку» та розпорядження голови облдержадміністрації «Про раду регіонального розвитку Вінницької області», є консультативно-дорадчим органом при голові райдержадміністрації.

Основними завданнями ради: сприяння налагодженню ефективної взаємодії місцевих органів виконавчої влади з органами місцевого самоврядування щодо напрацювання новітніх підходів у сфері регіонального розвитку;вироблення узгодженої позиції щодо соціально-економічного та гуманітарного розвитку району, ефективного використання його економічного потенціалу, підвищення інвестиційної привабливості та конкурентоспроможності.

«Відповідно до завдання Президента України Петра Порошенка, яке він поставив перед регіональною владою під час Сьомого засідання Ради регіонального розвитку, яке відбулося у Києві 12 листопада, на сьогодні у всіх регіонах повинні бути розроблені, винесені на обговорення громад та прийняті чіткі плани перспективного розвитку територій на 2019-2021 роки. Проект такої дорожньої карти Барського району на наступних три роки вже сформовано. Тому на сьогоднішньому засіданні ради регіонального розвитку району ми повинні ще раз докладно обговорити, над чим будемо працювати у 2019-2021 роках, які проекти і за допомогою яких механізмів фінансування будуть реалізовані в першу чергу»- наголосив Володимир Саволюк.

Очільники територіальних громад Барського краю висловили свої думки щодо проекту плану,та внесли до нього ще деякі доповнення.Підсумовуючи обговорення проекту Плану перспективного розвитку Барського району на 2019-2021 роки, голова райдержадміністрації Володимир Саволюк підкреслив, що при визначенні завдань на наступні три роки були враховані найнагальніші потреби територіальних громад. Основні положення Плану стосуються реконструкції, будівництва, капітальних та поточних ремонтів об’єктів, що фінансуються з державного та місцевих бюджетів району, у всіх сферах діяльності (медицини, освіти, спорту, житлово-комунального господарства, культури, екології, дорожнього будівництва  та ін.). 

Зокрема, планується продовжити масштабний проект щодо середнього поточного ремонту автомобільної дороги державного значення Любар - Нова Ушиця, реалізація якого розпочалася цьогоріч, коли було належним чином та за сучасними технологіями облаштовано відрізок зазначеної траси від с.Лука-Барська до с.Васютинці. У планах на наступні три роки – ремонт цієї автодороги на ділянках, що проходять через м.Бар, від с.Васютинці до м.Бар та від райцентру до с.Ялтушків.

Також у перспективі передбачено поточний ремонт комунальних доріг місцевого значення. Голова райдержадміністрації Володимир Саволюк наголосив, що у кожній територіальній громаді повинен бути хоча б один проект з ремонту комунальних доріг, оскільки держава приділяє велику увагу питанню дорожнього будівництва.

До Державного фонду регіонального розвитку подано проект з реконструкції  з влаштуванням штучного покриття футбольного поля стадіону Барської районної дитячо-юнацької спортивної школи «Колос» вартістю майже 13 млн. грн. Далі планується провести на стадіоні реконструкцію легкоатлетичних бігових доріжок, облаштувати трибуни пластиковими стільцями.Велику увагу буде приділено зміцненню матеріально-технічної бази Ялтушківської, Копайгородської та Войнашівської шкіл, які є центрами освітніх округів району.

Продовжуватиметься і далі активна робота з розв’язання проблемних питань у галузі охорони здоров’я. Так, заплановано капітальний ремонт будівлі поліклініки та реконструкцію покрівлі терапевтичного корпусу КНП "Барська центральна районна лікарня", продовження робіт з реконструкції будівлі інфекційного відділення ЦРЛ та ін.

Щодо проектів екологічного спрямування, то планується будівництво сміттєсортувального комплексу на Барському полігоні ТПВ (територіяІвановецької с/р), та придбанняза кошти обласного екологічного фонду сміттєвоза,  проведення у сільських громадах рекультивації сміттєзвалищ тощо.

Чимало проектів стосуються будівництва водогонів, облаштування мереж вуличного освітлення, ремонту та зміцнення матеріально-технічної бази закладів соціальної сфери та ін.

По завершенні розгляду першого питання порядку денного, члени ради регіонального розвитку Барського краю затвердили План перспективного розвитку району на 2019-2021 роки.