19 грудня, в Бережанському будинку культури в зборах громади взяли участь голова райдержадміністрації Володимир Гаврилюк, голова районної ради Василь Поліщук, керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, територіальних громад сіл: Бережани, Корделівка, Хомутинці, Писарівка, Глинськ; підприємств та організацій, депутати, представники громадськості та ЗМІ.

Керівник виконавчої влади району Володимир Гаврилюк розповів про роботу,  здійснену в районі у 2015-2018 роках. Окреслив перспективи розвитку територій Калинівщини у 2019-2021 роках: «Урядова модель соціально-економічного розвитку країни базується на основі сильного місцевого самоврядування,що сьогодні в стадії реформи, яку ми знаємо під назвою ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ.  Проекти реконструкції, будівництва об’єктів освітньої, медичної інфраструктури, термомодернізація повинні стати пріоритетними. В районі створено 3 ОТГ з чисельністю населення 30 тисяч жителів. В результаті децентралізації в сільських бюджетах з’явились кошти, які використовуються на соціально-економічний розвиток. За рахунок субвенції з державного бюджету направлено місцевим бюджетам на здійснення заходів соціально – економічного розвитку окремих територій  понад 31млн.грн.

Громади району беруть активну участь в обласних конкурсах територіальних громад. За 2015 – 2018 роки  87 проектів  здобули перемогу. На проекти – переможці соціального спрямування з обласного бюджету спрямовано 4,5 млн.грн.

З метою покращення якості надання адміністративних послуг з реєстрації прав на майно, їх обтяжень та реєстрації бізнесу, утворено відділ надання адміністративних послуг райдержадміністрації.

Середньомісячна номінальна заробітна плата у січні  - грудні 2017 року зросла проти відповідного періоду 2016 року на 52% і склала  5183 грн., станом на 1.12.2018 року – 6900 грн.

За результатами 2017 року,  сільгосппідприємствами району зібрано  рекордний  урожай зернових культур в обсязі понад  200 тис. тонн.

Мережа  закладів  культури  відповідає  соціальним  нормативам. Завдяки зусиллям  райдержадміністрації  та  районної  ради жодного з них не закрито, не  ліквідовано, не перепрофільовано.

В 2018 році субсидією по відшкодуванню витрат на оплату житлово-комунальних послуг та на придбання твердого палива  користувалось 13955  сімей що менше попереднього періоду на 4,8 тис. сімей, нараховано субсидій 104 млн.грн., в попередньому році 159 млн.грн.»- сказав Ваолодимр Гаврилюк.

Більш детально голова райдержадміністрації Володимир Гаврилюк зупинився на планах перспективного розвитку територій на 2019 – 2021 роки. Назвав 82 об’єкти, які слугуватимуть основою подальшого розвитку. В першу чергу це - капітальний ремонт, реконструкція будівель в рамках Програми енергозбереження, більше 40 км ремонту доріг, будівництво спортивних майданчиків та інше.

Голова районної ради Василь Поліщук наголосив: «Будемо і далі покращувати благоустрій наших громад, життя людей. До кінця року буде виплачено оздоровчі освітянам та медикам. В кожному селі є гарні напрацювання., серед яких утеплення навчальних та медичних закладів, ремонт будинків культури, доріг».

Про здобутки та напрацювання центральної районної лікарні розповів головний лікар закладу Владислав Головащенко – «Калинівська ЦРЛ – одна з найкращих в області. Тут створено належні умови для лікування. Виборюємо статус «Лікарня інтенсивного лікування». Планується надавати  екстрену медичну допомогу і жителям Погребищенського району. Відкрито оновлену  клінічну лабораторію, перероблено котельню, придбано 4 пральні машини. У 2017 р.  на 1 млн.200 тис грн. закуплено мед. обладнання». Подякував керівникам району та громад за допомогу та небайдужість.

Заступник начальника відділу освіти райдержадміністрації Оксана Блажченко довела до відома присутніх інформацію щодо змін в закладах освіти з впровадженням проекту «Нова українська школа». А також підкреслила, що гарячим харчуванням охоплено 2708 учнів, створено 13 НВК, діє 121 гурток.

Виступаючи, сільські голови сіл: Бережани, Корделівка, Хомутинці, Писарівка, Глинськ детально зупинилися на здобутках та перспективах розвитку власних громад.

Бережанський сільський голова Галина Фурман звернула увагу на позитивний досвід поводження з твердими побутовими відходами, а також написання проектів, як складової успіху громади.