2019 рік розпочався із активного обговорення Перспективного плану розвитку територіальних  громад Вінницького району. Голова районної державної адміністрації Михайло Демченко взяв участь у громадських обговореннях документу Сокиринецької, Широкогребельської, Некрасовської, Дорожненської та Лаврівської територіальних громад на 2019 -2021 роки.

Керівник району зазначив, що триває обговорення карти пріоритетів соціально-економічного розвитку сіл, об’єкти, яких в подальшому буде включено в Перспективний план розвитку Вінницького району на 2019-2021 роки, а потім буде презентовано на засіданні Ради регіонального розвитку. Для реалізації перспективного плану, будуть залучатися кошти з різних джерел.

До дискусії долучилися заступник голови райдержадміністрації Олег Бегус, голови Вороновицької, Якушинецької ОТГ Олександр Ковінько, Василь Романюк,депутати районних рад, сільські голови, начальники структурних підрозділів райдержадміністрації, установ району та місцеві підприємці.

За 3 роки до Сокиринецької територіальної громади з районного бюджету на проведення робіт в закладах соціальної сфери використано 2898,6 тис. грн., державної субвенції на соціально-економічний розвиток на здійснення капітального ремонту даху Сокиринецької ЗОШ – 226,1 тис. грн.

Голова Сокиринецької ОТГ Лариса Мельничук зазначила, що програма соціально-економічного розвитку громади на 2019-2021 роки розроблена, схвалена рішенням виконавчого комітету та затверджена рішенням сесії сільської ради.

Сільським головою були озвучені першочергові питання, які потребують вирішення в 2019-2021 роках, а це: капітальний ремонт мереж вуличного освітлення сіл Хижинці, Парпурівці, Майдан-Чапельський; нове будівництво водогону усіх сіл; реконструкція спортивної зали в комунальному закладі «Хижинецький ліцей»; будівництво спортивного майданчика із штучним покриттям в Сокиринецькій філії КЗ "Хижинецький ліцей"; утеплення фасадів КЗ"Хижинецький ліцей", Сокиринецької філії КЗ"Хижинецький ліцей"; капітальний ремонт ДНЗ "Золотий ключик" с.Хижинці; капітальний ремонт клубу с.Парпурівці; будівництво спортивно-ігрових майданчиків в усіх селах;  термомодернізація медичного закладу усіх сіл; середній поточний ремонт доріг.

В селі Широка Гребля обговоривши проблематику до Перспективного плану громада вирішила внести - відкриття дитячого садочка, реконструкція вуличного освітлення, капітальне будівництво водопроводу, ремонт доріг.

За 4 роки до Некрасовської територіальної громади з районного бюджету було виділено 1342,6 тис. грн., державного - 1375,0 тис. грн. До Перспективного плану внесено: ремонт доріг, капітальний ремонт водогону та каналізації, завершення капітального ремонту будинку культури.

Голова Якушинецької ОТГ Василь Романюк розповів жителям с.Некрасово про переваги об’єднання територіальних громад. Звернув увагу, що бюджет громади складає близько 95 млн.грн. За період об’єднання на території громади здійснюється багато робіт: асфальтуються та освітлюються вулиці, проводяться будівельні роботи в закладах соціальної  сфері. Також, розроблені соціальні програми для покращення рівня життя населення, як для пільгової категорії так і для учнівської молоді. Він поділився своїми планами щодо розвитку с.Некрасово, після приєднання їх до Якушинецької ОТГ. Наголосив, що одразу все зробити не можливо, але поступово ми будемо розвивати село та залучати інвесторів.

В с.Дорожне у 2016 році за кошти  державного бюджету проведено роботи по капітальному будівництву пожежної водойми, на що використано 200,0 тис. грн. До Переспективного плану внесено: нове будівництво водопроводу, ремонт та оснащення будинку культури, капітальний ремонт доріг.

В Лаврівській територіальній громадіза 4 роки на проведення робіт в навчальних закладах з районного бюджету використано 1570,1 тис. грн.,  з державного -1979,3 тис. грн. Після конструктивного діалогу з громадою до Перспективного плану буде внесено: реконструкція мереж вуличного освітлення сіл Лавріка, Медвідка, електрофікація вул. Радісна в с. Лаврівка, будівництво дитячого спортивного майданчика в с.Лаврівка, капітальний ремонт будівлі "Лаврівської СЗШ І-ІІ ступенів"  з утепленням фасадів та частковим підсиленням фундаментів, перекриття даху з частковою заміною дерев'яних конструкцій будинку культури ремонт доріг.

В кожній територіальні громаді відбувалось жваве обговорення першочергових об’єктів, які потрібно внести до Перспективного плану. Люди задавали різного характеру питання на що отримували кваліфіковану відповідь від спеціалістів відповідних служб.