16 січня відбулися розширені засідання виконкомів Маркушівської, Великоострожоцької і Кустовецької   сільських рад.

Участь у засіданнях взяли перший заступник голови Хмільницької райдержадміністрації Павло Горбатюк, голова Хмільницької районної ради Зоя Бонсевич, начальник відділу організаційної роботи, внутрішньої політики та зв’язків із ЗМІ Володимир Горобець, члени виконкому, активні жителі громади.

Головами зазначених сільських рад було проінформовано присутніх про здійснену роботу за останні три роки та запропоновано для обговорення перспективні плани розвитку територій на 2019- 2021 роки.

Як зазначив Маркушівський сільський голова Володимир Дрончак, впродовж 2016- 2018 років проведено поточні ремонти доріг у селах громади, встановлено вуличне освітлення, здійснено реконструкцію пам`ятників та знакових історичних місць району, утеплення та реконструкцію дошкільних навчальних закладів та шкіл територіальних громад, встановлено дитячі спортивні та ігрові майданчики тощо.

Одноголосно було підтримано завдання  на 2019-2021 роки, а саме:   завершити благоустрій паркової зони біля будинку культури с.Маркуші, провести капітальний ремонт перекриття приміщення бібліотеки с.Маркуші, замовити та встановити вхідні двері в ДНЗ с.Маркуші, виконати заміну віконних проємів будинку культури с.Маркуші, закупити та встановити твердопаливний котел для будинку культури с.Маркуші, за наявності коштів виконати роботи по реконструкції будівлі приміщення бібліотеки с.Митинці з добудовою, провести ямковий ремонт доріг комунальної власності.

Основними завданнями до перспективного плану розвитку Великоострожоцької територіальної громади на період 2019-2021 років визначено: проведення водогону, провести благоустрій набережної та прилеглої до неї території, укріплення  дорожнього покриття мосту, зробити ямковий  ремонт вулиці 8-го Березня, упорядкувати територію могили загиблих воїнів, встановити пам’ятник   померлим в роки Голодомору 1932-1933 роках.

Як зазначив Кустовецький сільський голова Петро Гладкий, завдяки програмі «Шкільний автобус»  забезпечується  систематичний безкоштовний підвіз учнів до місця навчання і додому.   За останні роки зроблено поточний ремонт будівлі шкільної їдальні, укріплено стіни, замінена покрівля даху, утеплено приміщення , зроблено якісний ремонт в трьох класних кімнатах, в кожну з них придбано нову дошку, здійснено протипожежний захист горища приміщення навчального закладу,  замінено ряд вікон на пластикові, облаштовано внутрішню вбиральню в школі та побудовано вбиральню на вулиці.  Було зроблено капітальний ремонт приміщення дитячого садка,оздоблення стін спальної та ігрової кімнат, внутрішньої вбиральні, ремонт кухні, побудовано котельню з встановленням твердопаливного котла, замінена уся система опалення, яка встановлена в стіни задля безпеки дітей та ін.

Також, закуплено ігровий  майданчик, закуплено штучне покриття ( траву), утеплено приміщення ДНЗ, придбано  дві альтанки.

В Кустовецькій сільській раді вдалося за останній рік зробити капітальний ремонт двох клубів в Кустівцях і в Рогинцях, в бібліотеці с.Рогинці зроблено поточний ремонт.

Кустовецька сільська бібліотека стала переможцем 15 обласного конкурсу  розвитку територіальних громад : «Інтернет без меж: спілкуємося , об»єднуємося заради збереження історико- культурної та духовної спадщини», завдяки якому  отримала ноутбук і принтер.

Зроблено зовнішній  ремонт приміщення сільської ради, фельдшерського пункту та відділення зв»язку в с.Рогинці.

Приорітетним напрямами перспективного розвитку Кустовецькоїї територіальної громади на 2019-20121 роки визначено та одноголосно підтримано: ремонт сільських доріг, освітлення вулиць, створення зон відпочинку, розвиток туризму.

Важливо, що єдиний хто може визначити долю розвитку села та громади –це жителі цієї громади.