Чимало людей зібралося у сільському будинку культури  на зустріч з головою райдержадміністрації, аби обговорити план перспективного розвитку села, сучасні завдання, які стоять перед громадою, почути інформацію щодо переходу релігійних громад до Православної церкви України. Люди різного віку з інтересом слухали інформацію голови райдержадміністрації Андрія Лисака про підсумки розвитку Іллінецького району у 2018 році. 

Очільник району ознайомив присутніх в розрізі кожного населеного пункту з планами громад на 2019-2021 роки. Людям цікаво було побачити, що планують робити сусіди. Та особливо прискіпливо вони обговорювали  перспективи власного села. У запропонованих сільською радою завданнях були:   реконструкція приміщення Леухівської АЗПСМ, облаштування парку в центрі с.Леух; модернізація системи опалення в Леухівській  ЗОШ І-ІІІ ст.  Однак, частина присутніх висловила бажання щодо заміни електричних опор, стан яких є аварійний, і таких у селі є більше чотирьох десятків.

Та найбільше цікавило присутніх питання переходу релігійних громад до Православної церкви України. На зібранні був присутній священник Леухівської релігійної громади, яка належить до московського патріархату. Голова райдержадміністрації запевнив присутніх, що процес переходу – це в першу чергу ініціатива громади. Законодавством виписана процедура прийняття рішення, уточнено поняття «релігійна громада» та визначено, що за умови не менше двох третин від кількості членів релігійної громади приймається рішення про зміну підлеглості релігійної громади. Андрій Романович наголосив, що у цій ситуації потрібно з повагою ставитися до всіх конфесій і діяти виключно в правовому полі, уникаючи конфліктів.

Процес переходу релігійних громад в країні – це незворотнє явище, але воно не може відбутися за   один день чи короткий період. Для цього потрібен час, терпіння і мудрість.

Сільський голова Лариса Коваленко розпочала зібрання та коротко ознайомила з планами перпективного розвитку села. Серед завдань, які ставить перед собою громада на 2019 рік –   капітальний ремонт мереж вуличного освітлення з використанням енергоефективних технологій по вулицях Сонячній, Ф.Бондаренка, Бузкова, Очеретна, Набережна, 1-го та 9-го Травня, Дружби; поточний ремонт сільського клубу. На 2020 рік -  капітальний ремонт ДНЗ «Сонечко», будівництво пішохідного тротуару по вул. Центральна.

У 2018 році в районі, в об’єднаних територіальних громадах, збудовано сіттєсортувальну станцію, сонячну електростанцію, проведено ремонт доріг Іллінці-Немирові, Торків-Леухи. Громадами, що об’єдналися  заасфальтовано 18 км доріг – це реально успіх.

Впродовж останніх 3-ох років у районі вже стала звичною заміна дахів, утеплення  ЗОШ та ДНЗ.

Голова райдержадміністрації подякував сільській громаді за підтримку діяльності школи, ФАПу. Не залишалися осторонь проблем села депутати районної ради О.Бойко  за підтримки якого проведено ремонт спортивного залу  місцевої школи. За підтримки І.Попика, який  постійно сприяє розвитку села,  завершено реконструкцію внутрішнього туалету школи.

Під час зустрічі обговорено хід реалізації медичної та освітньої реформ та перспективи децентралізаційних процесів, зокрема, завершення об’єднання громад  в межах перспективного плану.

Начальник управління праці та соціального захисту населення Лариса Бурдельна  роз’яснила   про порядок призначення субсидій населенню у 2019 році, а саме про порядок переходу до монетизації субсидій.

Спільно обговорили порядок переходу релігійних громад до УПЦ, у зв’язку із прийняттям Томосу. Голова райдержадміністрації зазначив, що у цьому питанні ініціатива належить винятково громадам.