Сільські ради району продовжують обговорювати  плани перспективного  розвитку територіальних громад на 2019-2021 роки. Цього разу  сільські голови   Китайгородської та Іллінецької  сільських рад запропонували активам сіл свої плани подальшого розвитку громад. Депутати місцевих рад, вчителі, працівники ДНЗ, жителі громад та  запрошені  керівники району ознайомилися з планами щодо оновлення інфраструктури населених пунктів,  закладів соціально-культурної сфери.

Серед присутніх байдужих не було. Людей цікавила перспектива розвитку та  можливості реалізації планів в кожному селі зокрема.

Наталія Хаврич, сільський голова Іллінецької громади ознайомила присутніх із першочерговими завданнями над виконанням яких працюватимуть у найближчих три роки. Так, у 2019 році у с. Романово-Хутір розпочнеться будівництво корівника з безприв’язним утриманням тварин для навчально-практичної підготовки студентів лабораторії з виробництва та переробки продукції тваринництва Іллінецького державного аграрного коледжу,   проводитимуть поточний ремонт доріг по вулицях Польовій та Миру цього ж населеного пункту та по вулицях Центральна і Сонячна у селі Іллінецьке. А також планують у 2019-2020 роках встановити енергозберігаюче освітлення по вулиці Центральна с.Іллінецьке та по вулиці Миру с.Романово-Хутір. Працюватимуть над утепленням та модернізацією фасаду Іллінецької ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Серед  завдань представлених для обговорення сільським головою Китайгородської сільської ради Галиною Полянською, що сприятимуть розвитку громади у селі Кам’яногірка значаться: капітальний ремонт мереж вуличного освітлення  вулиць Мирна, Соборна, Заводська, Некрасова, Жовтнева; капітальний ремонт дороги по вулиці Миру. У 2020 році – реконструкція системи опалення в ДНЗ «Казка»;  будівництво дитячого майданчика по вулиці Соборна. У селі Китайгород у 2019 році проводитимуть заміну вікон у ЗОШ І-ІІІ ступенів, будівництво дитячого майданчика по вулиці Гагаріна. У 2019-2020 роках проводитимуть капітальний ремонт мереж вуличного освітлення  вулиць Набережна, Мічуріна, Молодіжна, Нова, Гагаріна, Шавченка, Чайковського, Кривоноса, Шкільна, І.Богуна; капітально ремонтуватимуть  дороги та трутуари по вулицях Набережна, І.Богуна та Гагаріна. У 2021 році – працюватимуть над енергозбереженням сільського будинку культури.

Сільські голови дякували керівникам сількогосподарських підприємств за підтримку та сприяння у вирішенні питань, що стосуються життєдіяльності громад.

Із зацікавленням у громадах була сприйнята інформація голови райдержадміністрації Андрія Лисака про розвиток району в умовах децентралізації та стабільне зростання економічних показників району впродовж 4 років , а саме: за цей період значно збільшено обсяги промислового виробництва та виробництва сільськогосподарської продукції. За державної підтримки, у районі  розпочали  капітальний ремонт доріг. Відремонтовані дороги Іллінці-Немирів, Торків-Леухи,   біля 18 км заасфальтовано доріг у населених пунктах громад, що об’єдналися.  Більше як втричі зросла орендна плата за паї. За три роки у двічі зросла середньомісячна заробітна плата одного працюючого в районі, а зарплата в сільському господарстві зрівнялася з зарплатою по промисловості.

Презентація  головою райдержадміністрації плану перспективного розвитку Іллінецького району   сприйнята  присутніми  як  наглядний приклад  як можна і потрібно покращувати життя у своєму селі.

В ході зустрічей обговорено перші результати медичної реформи, освітньої – «Нова українська школа» та зміни у законавдавстві щодо монетизації субсидій населенню у 2019 році.

Цікавилися учасники зібрань  і  порядком переходу релігійних громад до УПЦ, у зв’язку з прийняттям Томосу.