Сьогодні, 2 серпня, в Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької облдержадміністрації у режимі відео конференції відбулася експертна зустріч за участю представників Держпродспоживслужби України. Предметом обговорення стали особливості реалізації Закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», зокрема – сертифікації вантажів з харчовими продуктами для експорту з України.
У дискусії взяли участь директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Борис Кобаль, заступник начальника управління державного контролю - начальник відділу державної інспекції Юрій Перегінець та заступник директора Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Артем Саєнко.
«Міжнародна торгівля тваринницькою продукцією з ветеринарно-санітарної точки зору залежить від ряду факторів, які повинні враховуватись для забезпечення її безперешкодного просування і недопущення загрози здоров’ю людей і тварин. Враховуючи різну епізоотичну ситуацію в країнах світу існують певні вимоги, які повинні бути виконані, як в процесі отримання дозволу на торгівлю, так і в процесі самої торгівлі» - зазначив Борис Кобаль.
Право експорту на міжнародні ринки отримується шляхом проведення аудитів та інспекцій системи державного контролю та нагляду при виробництві тваринницької продукції ветеринарними службами країн імпортерів.
Лише при визнанні системи контролю дієвою та такою, що відповідає встановленим в країнах - імпортерах нормам і правилам надаються дозволи на ввезення тваринницької продукції виробництва тих підприємств, які були задіяні в процесі перевірки.
В окремих випадках державній ветеринарній службі України надається право в подальшому розширювати перелік підприємств з гарантією, що вони відповідають встановленим нормам.
В цілому завдяки спільним зусиллям держави та бізнесу відбулось розширення географії експортних поставок продукції нашої держави, а також збільшено кількість підприємств, які отримали право експорту харчових продуктів тваринного походження із 690 (жовтень 2017 року) до 836 (станом на 01.07.2018). Що стосується виробників неїстівних продуктів, то наразі право експорту надано 1014 суб’єктам господарювання.
До країн Європейського Союзу наразі мають право експорту 289 українських підприємства, з них - 109 виробників харчових продуктів, в тому числі м’ясо птиці, риби, меду, яєць, молока та молочних продуктів. Держпродспоживслужба постійно веде активну роботу щодо диверсифікації ринків збуду української продукції до: Європейського Союзу, Китайської Народної Республіки, країни СНД, країни Африки.
Нагадаємо, що Постановою Кабінету Міністрів України від 6 червня 2018 р. № 447 «Про внесення змін до Порядку видачі ветеринарних документі» внесено зміни до пункту 10 Порядку видачі ветеринарних документів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2013 р. № 857 й наразі товари, що вивозяться за межі території України, повинні супроводжуватися оригіналами міжнародних ветеринарних сертифікатів, виданих державним інспектором ветеринарної медицини або уповноваженим лікарем ветеринарної медицини на підставі звернень власника вантажу або уповноваженої ним особи. У зв’язку із зазначеним правом видачі міжнародних ветеринарних сертифікатів наділені як посадові особи регіональних служб державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні та транспорті так і державних закладів ветеринарної медицини.
У Вінницькій студії участь в обговоренні взяли Олександр Сорочан – перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, Андрій Салюк – начальник відділу безпечності харчових продуктів, Олексій Гончар – голова обласної ГО «Союз юристів України».
Переглянути сьогоднішню зустріч можна за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=ZC4bMJy5SlU
Нагадаємо, що Урядом ініційовані щотижневі експертні онлайн-зустрічі у форматі прямого включення КМУ та областей з запрошенням у студії представників громадськості, експертів, органів влади та журналістів.