Кооперативний рух є одним із пріоритетних напрямків регіонального розвитку Вінниччини, - так вважають експерти Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за сприяння Програми «U-LEAD з Європою».
Протягом літа для представників об’єднаних територіальних громад області Центром та Програмою було організовано кілька виїзних навчальних сесій з питань кооперації, а нещодавно у м. Вінниці відбувся тренінг на тему: «Бізнес-планування в кооперативах».
Спікерами заходу виступили: директор Вінницького ЦРМС Олег Левченко, заступник директора Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів ОДА Валентина Кирилюк, а також представники Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України – директор Юрій Бакун та менеджер служби Василь Павлишинець.
«Ми допомагаємо розробити стратегію та плани розвитку громад і надаємо методологію, натомість, у певних напрямках громади самі можуть залучати відповідні дорадчі служби, в тому числі й стосовно молочної кооперації, яка є перспективним напрямом в області. Молочно-кооперативний рух на Вінниччині розвивався переважно за ініціативи «згори», проте саме ініціатива «знизу» створює всі передумови для успішного функціонування галузі, її підтримки та перспективи створення прибуткових господарств», - зазначив радник Вінницького ЦРМС з регіонального розвитку Юрій Войціцький.
Під час тренінгу представники громад ознайомилися з досвідом роботи кооперативів Західної України, головною ознакою яких є сімейні фермерські господарства та ефективні бізнес-плани.
У свою чергу, директор Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України Юрій Бакун наголосив на важливості оптимального вибору кооперативної моделі відповідно до передумов розвитку громади, а також на особливостях бізнес-плану та планових індикаторах успішності проекту .
Тренінг також прокоментував власник молочної ферми з Жмеринського району В’ячеслав Ярошевич: «На мій погляд, ключовим завданням є донесення до громадськості інформації про ключові переваги молочної кооперації, яка може бути перспективною справою. Продаж молока за низькими цінами пов'язаний із тим, що цю галузь вважають нерентабельною. Саме тому необхідно об’єднуватись та використовувати новітні підходи».
Учасники тренінгу обговорили ключові проблеми та перспективи розвитку кооперативів на Вінниччині, а також дізналися про бізнес-рішення в умовах конкуренції на ринках збуту молочної продукції та про основні кроки щодо створення кооперативу. Крім цього, присутні провели активну дискусії на тему становлення кооперації в країні на сучасному етапі та дійшли до висновку, що зустріч стала корисною для виробників молочної продукції Вінниччини та спонукає до поглибленого вивчення успішного досвіду колег та розвитку кооперації у сільській місцевості області.