Україна та Молдова лібералізували авіаційне та автомобільне сполучення, а також домовилися синхронізувати роботу енергосистем двох країн з європейською енергосистемою ENTSO-E. Відповідні домовленості були досягнуті під час зустрічі Прем’єр-міністрів України та Молдови Володимира Гройсмана та Павла Філіпа.

Сторони відзначили, що енергетична та економічна складова співпраці має суттєвий потенціал до зростання. Так, обсяг взаємної торгівлі вже зараз перевищує 800 млн дол., а може сягнути 1 млрд дол. щороку.

«Багато питань потребують нашого спільного рішення, і наші двосторонні контакти сприяють взаємному прогресу. Ми просуваємося у вирішенні проблем і впевнено дивимося у майбутнє», - сказав Володимир Гройсман.

«Думаю, що ваша пропозиція досягти товарообігу в 1 млрд дол. цілком реальна. У нас є потенціал досягти і більших показників. Ми з Україною сусіди», - сказав Павел Філіп.

Під час перемовин сторони обговорили широкий спектр дорожньої карти співпраці і домовилися про участь Глави Уряду України Володимира Гройсмана у саміті ГУАМ у Кишиневі у червні поточного року.

Довідково

У присутності Глав Урядів сьогодні підписано Угоду про повітряне сполучення, Протокол про внесення змін до Угоди про міжнародне автомобільне сполучення від 20 березня 1993 р. і Меморандум про синхронізацію робіт енергосистем України та Молдови з енергосистемою Європи ENTSO-E.