Сьогодні, 13 квітня, у Вінницькій обласній дитячій клінічній лікарні за участю голови обласної державної адміністрації Валерія Коровія відкрито оновлене приміщення операційного блоку відділення анестезіології та інтенсивної терапії лікарні.

Під час візиту до медичного закладу голова облдержадміністрації поспілкувався з лікарями та проінформував про ті зміни, які відбуватимуться в медичній галузі в зв’язку із впровадженням медичної реформи. Зокрема, щодо змін у системі фінансування та нарахування заробітної плати медичним працівникам.

«Наприкінці року прийнято принципово новий закон, який визначає абсолютно іншу філософію фінансування галузі охорони здоров’я. Там чітко розмежовуються 3 ланки медичних закладів. Щодо первинного рівня, всі ми знаємо, що з 1 квітня розпочато кампанію з підписання декларацій з сімейними лікарями. На сьогодні в області підписано понад 30 тис. декларацій. Ключовим у даній реформі є кардинальна зміна системи фінансування. Так, заробітна плата сімейного лікаря залежатиме від кількості пацієнтів, які уклали з ним декларацію. З 1 січня 2019 року реформа розпочнеться на вторинному рівні у центральних районних лікарнях. Останнім етапом є реформування третинного рівня, який розпочнеться з 1 січня 2020 року. Серед подальших планів підготовка проекту рішення обласної Ради для перетворення ВОДКЛ у некомерційне комунальне підприємство, щоб керівництво закладу мало законні підстави, а ми, в свою чергу, знаходитимемо  додаткові фінансові ресурси для стимулювання виплати достойних заробітних плат та подальшого реформування», - зазначив Валерій Коровій.

Очільник області спільно із головним лікарем ВОДКЛ Василем Паненко урочисто перерізали символічну стрічку та оглянули відремонтоване приміщення, яке облаштовано відповідно до потреб лікарів для проведення оперативних втручань у новонароджених. У новій операційній встановлено сучасне обладнання європейського виробництва.

«Була дійсно гостра потреба в облаштуванні відповідного приміщення для проведення оперативного втручання у немовлят. Адже є випадки, коли дітей не можна транспортувати на далекі відстані і навіть між відділеннями лікарні. Саме тому відкриття операційного блоку безпосередньо у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених є дійсно важливим, адже це дасть змогу підвищити якість проведення оперативного втручання. Фактично кожна третя дитина, яка лікується в нашій лікарні, потребує оперативного втручання різного рівня складності. На сьогодні в дитячій обласній лікарні ми маємо змогу виконувати весь спектр оперативних втручань, включаючи операції на серці, адже завдяки даному операційному блоку наша лікарня відповідає всім необхідним нормативам», - розповів Василь Паненко.

Даний операційний блок відремонтовано та облаштовано відповідним обладнанням за рахунок коштів обласного бюджету. Зокрема, вартість ремонтних робіт становила 1,5 млн. грн., а вартість встановленого обладнання 2 млн. грн. Обладнання являє собою сучасний операційний стіл для новонароджених, який облаштовано матрасом з підігрівом та верхньою обігріваючою лампою. Окрім того є повний комплекс хірургічного освітлення, яке дає змогу проводити різнопланові операції та регулювати режим освітлення відповідно до потреб хірурга. Ще одним важливими аспектом нового приміщення операційної є система вентиляції і кондиціонування, яка забезпечує стабільний температурний режим, а також обладнана гепа-фільтрами, які не дають змогу проникати бактеріям ззовні з повітрям.

Завідуючий відділенням анестезіології та інтенсивної терапії ВОДКЛ Костянтин Берцун зазначив: «Раніше хірургам доводилось проводити оперативне втручання у немовлят у даному відділенні в невеличкій, облаштованій під операційну, кімнаті. Стара операційна відповідає всім санітарним нормам, але для проведення оперативного втручання є затісною і не має сучасного обладнання. Окрім того, деякі операції можуть тривати декілька годин, тому необхідність створення належних умов праці для хірургів, анестезіологів та медичних сестер під час оперативного втручання є дуже важливим аспектом їх  якісної роботи».

Слід відмітити, що керівництвом області та лікарні заплановано ще один масштабний проект у ВОДКЛ, а саме створення відділення екстреної медичної допомоги. Кошторис даного проекту складає 16 млн. грн. В 2018 році заплановано провести роботи загальною вартістю 5 млн. грн. В цілому проект розраховано на 2 роки. Суть створення даного відділення полягає в тому, що всі діти, які доставляються в лікарню у невідкладних станах отримуватимуть всю необхідну допомогу в одному відділенні невідкладної допомоги. Це стосуватиметься всіх невідкладних станів, які потребують термінових рішень. Завдяки цьому обстеження дитини проводитиметься у найкоротші терміни і прийматиметься відповідне рішення щодо подальшого лікування.