Започаткована Урядом пенсійна реформа дозволила відкрити нові можливості системного підвищення виплат для громадян – у тому числі для військових пенсіонерів та для категорій працівників з великим стажем і незначним рівнем зарплат на момент виходу на пенсію. Про це в ефірі телеканалу «Україна» сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

«Це (все, що зроблено) не означає, що в 2017 -2018 році ми провели перерахунок і крапка. Ні! Ми відкрили можливості для системного підвищення виплат для громадян, - сказав Володимир Гройсман. - Зараз ми вирішуємо питання підвищення пенсій тим, хто мав стаж, але виплати були копійчані. Це колгоспники, ті, хто працював в тіні за мінімальні кошти, тощо. Серйозне питання, і ми дамо відповідь».

Довідково 

Пенсійна реформа вступила в силу восени 2017 року. Її ключові новації – збереження віку виходу на пенсію, скасування зрівняйлівки, що є справедливим щодо людей з великим трудовим стажем, скасування оподаткування пенсій та скасування спеціальних пенсій, а також встановлення механізму автоматичного осучаснення пенсій, що знімає будь-які політичні маніпуляції в системі пенсійних виплат.

Вже в жовтні 2017 року підвищення пенсій отримали майже 10 млн пенсіонерів. При цьому вдалося не збільшувати дефіцит пенсійного фонду – за рахунок, в тому числі, збільшення мінімальної заробітної плати та детінізації зарплат.

В квітні 2018 року Уряд реалізував другий крок реформи – осучаснив виплати військовим пенсіонерам. Це стало можливим за рішенням Уряду. Понад 500 тис. пенсіонерів отримали підвищені пенсії та компенсації. Середній розмір збільшення склав 1500 грн.

Проект закону про пенсійне забезпечення діючих військових, які вийдуть на відпочинок в наступні періоди, також підготовлено Урядом, і наразі документ знаходиться на обговоренні.