Про особливості та цікавинки, які очікують відвідувачів ІІ міжнародного оперного open air фестивалю OPERAFEST TULCHYN-2018 розповіли під час прес-конференції організатори та ідейні натхненники даного культурно-мистецького заходу.

Участь у прес-конференції взяли голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій, арт-директор фестивалю, заслужена артистка України Ірина Френкель, головний режисер фестивалю, заслужений діяч мистецтв України Павло Третьяков, народний депутат України Микола Кучер, директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Світлана Василюк, начальник управління культури і мистецтв облдержадміністрації Станіслав Городинський, депутат обласної Ради та голова ГО «Життя та розвиток громад» Лариса Білозір, а також діячі культури і мистецтв та громадськість.

На початку прес-конференції Валерій Коровій зазначив: «Нам вдалось організувати і реалізувати неймовірний перший оперний фестиваль у Тульчині. Я впевнений, що цього року фестиваль стане ще більш вражаючим і в найближчі роки стане найкращим оперним фестивалем в Україні. Програма підібрана надзвичайно цікава, адже до неї увійшли шедеври світової опери. Окрім того, ведеться значна робота щодо покращення інфраструктури міста Тульчина та району. Це стосується доріг, території палацу і самого палацу Потоцьких. Я переконаний, що фестиваль OPERAFEST TULCHYN-2018 подарує всім глядачам та учасникам дійсно неймовірні враження».

Цього року фестиваль триватиме три дні з 8 по 10 червня на території «подільського Версалю» - парку Палацу Потоцьких у Тульчині. За словами організаторів, на ІІ open air фестивалі очікується значно більша кількість відвідувачів в порівнянні з минулим роком.

Як і минулого року, вхід на фестиваль – безкоштовний, а вражень та незабутніх подій організатори обіцяють удвічі більше. Протягом трьох днів під відкритим небом глядачі побачать 8 ексклюзивних постановок всесвітньовідомих оперних шедеврів. Кожен концерт - гучна прем’єра, спеціально створена до фестивалю і адаптована під унікальний формат open аіг.

Серед виконавців найкращі зірки європейської, американської та української оперних сцен, які виступають на престижних оперних сценах світу.

Загалом у фестивалі візьмуть участь понад 30 солістів з Австрії, Німеччини, США та України, 300 оркестрантів, 50 танцюристів, 180 учасників хорових колективів та чотири всесвітньовідомі диригенти: Оксана Линів (Австрія - Україна), Тарас Криса (США), Дмитро Морозов (Україна), Вікторія Рацюк (Україна).

Масштабна сцена, якісний звук, світло та екрани - все продумано так, щоби дійство на сцені глядачам було видно з будь-якої точки величезної території фестивалю.Під час OPERAFEST TULCHYN-2018 парк Палацу Потоцьких буде перетворений на креативні арт- простори та комфортні зони для відпочинку. Вражаючі сучасні флюроарт об’єкти та грандіозні світлові інсталяції цього року займатимуть площу 200 квадратних метрів. Будуть створені цікаві селфі-зони, проведені фото-та мистецькі виставки і вперше розроблена спеціальна дитяча локація для маленьких відвідувачів. Кожен фестивальний день фінішуватиме яскравою нічною програмою.

«Концертну програму-2018 презентуємо із гордістю та абсолютною впевненістю, що вона захопить і вразить кожного глядача! - відзначає головний режисер OPERAFEST TULCHYN, заслужений діяч мистецтв України Павло Третьяков. – Ми відібрали найкращі і найвідоміші оперні шедеври. Кожна постановка – різна за настроєм, подачею, формою. Буде і вічна класика, і сучасні, дуже неординарні прем’єри! Завдяки цьому розмаїттю абсолютно кожен зможе знайти те, що йому до душі. На OPERAFEST TULCHYN прозвучать багато оперних хітів. Глядачі їх пізнають із найперших акордів».

В свою чергу арт-директор OPERAFEST TULCHYN, заслужена артистка України Ірина Френкель зазначила: «Цього року наш фестиваль отримав ексклюзивне право на єдине виконання концертної версії «ЧИКАГО» - одного з найвідоміших мюзиклів Бродвею! Відчуття, коли отримуєш згоду на виконання легендарного твору, який входить у трійку найпопулярніших мюзиклів світу – не описати словами. Копродакшн за участю американських солістів та українських митців став можливим завдяки підтримці Посольства США в Україні та Агроіндустріального холдингу МХП. Зараз ми оголосили всеукраїнський кастинг для танцюристів, які можуть взяти участь у постановці. Репетиційний період протягом 1,5 місяців проходитиме у Харкові. А що особливо цінно - на нашому фестивалі під відкритим небом глядачі почують не лише всі культові хіти «ЧИКАГО»: «Cell Block Tango», «All that Jazz», «Razzle Dazzle», «When You're Good To Mama», а й композиції, що не увійшли до знаменитої голлівудської стрічки 2002 року із Кетрін Зета-Джонс, Рене Зелльвегер і Річардом Гіром, яка була відзначена 3 преміями «Золотий глобус» і отримала 6 «Оскарів». А всі наші закордонні артисти, до речі, оцінять комфорт нового авіарейсу «Вінниця - Київ», що був відкритий у березні. Найбільша авіакомпанія України «МАУ» стала генеральним перевізником нашого фестивалю.»

Цьогоріч глядачі OPERAFEST TULCHYN-2018 стануть свідками історичної події – перший оперний театр України – Харківський національний академічний театр опери та балету ім. М. Лисенка - приїде в гості до другого оперного театру України, який у XVIII столітті був відкритий на території тульчинського Палацу Потоцьких.

На концертах та виставах OPERAFEST TULCHYN-2018 прозвучать опери українською, італійською, німецькою та англійською мовами. Загалом глядачі почують найкращі твори 17 геніальних композиторів усіх часів: Вольфганга Амадея Моцарта, Петра Чайковського, Миколи Лисенка, Руджеро Леонкавалло, Ріхарда Вагнера, Ендрю Ллойд Веббера, Джоаккіно Россіні, Гаетано Доніцетті, Джузеппе Верді, Георга Генделя, Лео Деліба, Миколи Римського-Корсакова, Семена Гулака-Артемовського, Джакомо Пуччіні, Жака Оффенбаха, Жоржа Бізе і Джона Кандера.