Голова Парламенту підкреслив, що Путін кинув виклик усьому цивілізованому світу і фактично веде війну проти усієї Європи і Євроатлантичного простору. «Україна у цих умовах є на передовій бойових дій. Українські хлопці і дівчата захищають увесь цивілізований світ, - сказав він. Важливо, щоб захист був максимально ефективний і максимально мобілізований». Тому, на переконання А.Парубія, «закон покликаний модернізувати увесь сектор безпеки і вивести його на певні стандарти, розуміючи, що єдиною силою, яка здатна стримати і зупинити плани Путіна, є Північноатлантичний Альянс».

Голова Верховної Ради ще раз підкреслив, що завдання зовнішньої політики України – це вступ України до НАТО, тому Український парламент прийняв рішення і вніс зміни до закону про зовнішню політику, що означає, що вступ до НАТО є нашим ключовим завданням. «Ми повинні розглядати реформи у секторі безпеки і, зокрема, Закон про національну безпеку як реформування української армії, і до 2020 року привести її до стандартів НАТО», - наголосив А.Парубій.

Голова Українського парламенту назвав важливим аспектом ухвалення у першому читанні законопроекту Про національну безпеку, водночас зосередив увагу на необхідності під час доопрацювання його до другого читання врахувати усі пропозиції від експертів. Найважливішими він назвав пропозиції від Північноатлантичного Альянсу, країн ЄС, США. «Щоб цей документ, який закладає дуже грунтовну систему реформ усього сектору безпеки, максимально наблизив до нашої стратегічної мети – вступ України до НАТО та реформування сектору безпеки, - підкреслив А.Парубій і додав. - Наше завдання реформувати українську армію таким чином, щоб вона могла ефективно протистояти російській армії, незважаючи на її чисельність і кількість озброєння».

На переконання Голови Верховної Ради, «коли ми сильні духом, ми здатні зламати плани Путіна та переконати світ у нашій потужності і непереможності».  «Ми на шляху до того, щоб організувати сили оборони, які можуть дати відсіч силам Російської Федерації і у разі необхідності швидким і ефективним ударом визволити окуповані території від окупації, яка, на жаль, продовжує посилюватися, і таким чином звільнити мільйони українців. Для цього потрібний потужний і сучасний сектор безпеки, сучасні збройні сили України. Я впевнений що зробимо рішучий крок як в організації українських збройних сил, так і на шляху України до НАТО», - наголосив Голова Парламенту.

А.Парубій побажав учасникам плідної роботи та уточнив, що усі правки перебувають у колі його уваги.

У круглому столі взяли участь: представники Консультаційної Місії Європейського Союзу, Представництва НАТО в Україні, Офісу зв’язку НАТО, представники дипломатичних установ, народні депутати України, експерти.

Довідково: Верховна Рада України за наслідками розгляду в першому читанні 5 квітня 2018 року, прийняла за основу президентський Проект Закону «Про національну безпеку України» № 8068 від 28.02.2018 року. Разом з прийняттям законопроекту в першому читанні, народними депутатами України була прийнята Постанова Верховної Ради України в яку включено ряд питань які необхідно доопрацювати та врахувати, при підготовці згаданого вище законопроекту, до другого читання.