Президент Петро Порошенко провів зустріч з Предстоятелями православних церков України та офіційно прийняв Звернення для передачі Вселенському Патріарху Варфоломію про надання українській церкві Томосу про автокефалію з підписами усіх архієреїв, які підтримали це рішення.

Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет офіційно передав Президенту Звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання українській церкві Томосу про автокефалію, підписане усіма архієреями УПЦ КП.

«Я думаю дуже багато років мільйони українців мріяли про те, щоб Господь послав нам нашу Об’єднану Православну Помісну Церкву. Дехто втратив надію, дехто продовжував вірити. І Божа допомога дає мені зараз підстави стверджувати, що ми близькі до отримання Томосу на Автокефальну Помісну Церкву як ніколи», - сказав Президент.

В свою чергу, Патріарх Філарет підтримав слова Глави держави: «Це є духовна основа будь-якої держави. Без цієї духовної основи держава не може існувати. Так само як не може існувати держава без армії, не може – і без церкви. Це буде великий поштовх до об’єднання всього українського суспільства – визнання української церкви». Він додав, що церква цього прагнула всі 26 років.

Патріарх Філарет зауважив, що Звернення підписане всіма архієреями і висловив надію, що рішення Вселенського Патріарха Варфоломія стане початком визнаної Української Помісної Православної Церкви: «Українська держава пройшла випробування війною і війна довела, що Україна є і буде. А раз Україна є і буде, то в цій Україні, щоб вона була державою, повинна бути церква – духовна основа. Тому ми і боремось за те, щоб Українська держава мала цю духовну основу. І ми дякуємо Вам, що Ви такий Президент, який поставив за мету досягти цього. І досягнете. І ми молимось за це. І віримо, що це станеться».

Глава держави також провів зустріч з Митрополитом Київським і всієї України Макарієм, Предстоятелем Української Автокефальної Православної Церкви та офіційно прийняв Звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання українській церкві Томосу про автокефалію з підписами усіх архієреїв УАПЦ.

Предстоятель УАПЦ подякував Главі держави за зустріч. «Якщо людина прагне і працює, старається, Бог милосердний нам допомагає. Я вам дуже вдячний», - сказав Митрополит Макарій та подякував за зусилля Президента зі створення Єдиної Помісної Православної Української Церкви.

Глава держави подякував за зібрані підписи та підготовлене Звернення до Вселенського Патріарха. «Вдячний за ці підписи, але просив би щоб  ми зараз спрямували наші молитви до Господа, щоб Він допоміг і захистив Україну, і допоміг отримати цей Томос», - сказав Петро Порошенко.

Глава держави також провів зустріч з Предстоятелем Української православної церкви Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм.

Президент повідомив Митрополиту про свій візит до Стамбула, де провів зустрічі зі Вселенським Патріархом Варфоломієм та членами Синоду Вселенського Патріархату, які були присвячені перспективам надання Томосу на автокефалію Українській Православній Церкві.

«Відбулася багатогодинна розмова про долю України, про долю Української Церкви. Його Всесвятість висловлював турботу про усіх громадян України, підтримку нашій країні у відбитті агресії у дуже непрості часи, коли Україна втрачає найкращих своїх синів та доньок», - повідомив Президент.

Президент України та Предстоятель Української православної церкви (МП) обмінялися думками щодо активізації міжконфесійного діалогу в Україні.