19 квітня, у приміщенні Тростянецької райдержадміністрації під головуванням керівника ОДА Валерія Коровія відбулося виїзне засідання колегії обласної державної адміністрації, присвячене підсумкам соціально-економічного розвитку Вінниччини за І півріччя поточного року.

У роботі зібрання взяли участь також голова обласної Ради Анатолій Олійник, народний депутат України Микола Кучер, очільники райдержадміністрацій та районних рад, міські голови міст обласного значення, голови об’єднаних територіальних громад Вінниччини, керівники силових структур, департаментів та управлінь регіону.

Стартувало зібрання із приємної події: за дорученням Президента України керівники області вручили 6-м мешканцям Вінниччини державні відзнаки й нагороди та Почесні грамоти Кабінету Міністрів України. Затим учасники засідання перейшли до розгляду питань порядку денного.

Відкриваючи засідання, голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій відзначив, що Україна вже 4 роки перебуває в процесі бюджетної децентралізації.

Він нагадав, з якими проблемами зіштовхнулися українці на початку 2015 року: фінансова криза, непроста ситуація на Сході України, наявність рудиментів командно-адміністративної системи управління, посилення бюджетної централізації, демографічна криза, стрімке скорочення кількості зайнятих в сільській місцевості, різке погіршення якості надання соціальних послуг, а також загострення протиріч у визначенні цілей й популізму в прийнятті управлінських рішень.

«Життя перед нами поставило велику низку питань, які потрібно було вирішувати і які досі стоять перед нами, - зауважив керівник ОДА. - Впроваджена ж у 2015 році бюджетна децентралізація створює інструменти для ефективної діяльності. Так, місцеві бюджети у Вінницькій області за 3 останні роки зросли з 3 млрд. гривень по загальному фонду до 9 млрд. гривень. Але питома вага обласного бюджету скоротилась у структурі із 41 % до 11 % - в 4 рази. Бюджети розвитку у 2014 році були 400 млн. гривень, за минулий рік – 2,9 млрд. гривень. Ми нарахували минулого року 600 майданчиків, де здійснювалися ремонтні роботи чи заходи з благоустрою. І це в умовах надзвичайно непростої суспільно-політичної ситуації».

За словами Валерія Коровія, продовжується впровадження адміністративної децентралізації, осередками якої стають центри надання адміністративних послуг.«Зараз ЦНАПи – це серце місцевих органів виконавчої влади. Саме звідси починається влада», - наголосив очільник Вінниччини.

Окремо голова облдержадміністрації зупинився на проблематиці добровільного об’єднання територіальних громад, наголосивши, що це не самоціль, а, насамперед, інструмент для покращення життя мешканців громад.

Під час колегії учасники засідання заслухали доповідь про основні показники економічного розвитку області за І квартал 2018 року та ще 7 позицій порядку денного, серед яких: хід виконання ремонтних робіт на автомобільних дорогах загального користування області, стан виконання бюджету за І квартал, здійснення заходів з благоустрою територій населених пунктів регіону, хід завершення 2017-2018 навчального року та реалізації Концепції «Нова українська школа», а також стан співпраці органів виконавчої влади із засобами масової інформації та громадськістю області. Крім того, в рамках колегії Тростянецький селищний голова Людмила Червонецька інформувала присутніх про соціально-економічний розвиток громади.

Також за підсумками візиту до Тростянецького району голова облдержадміністрації Валерій Коровій поспілкувавсяіз представниками засобів масової інформації Вінниччини.