Голова Верховної Ради України Андрій Парубій у четвер провів зустріч з делегацією Комітету у закордонних справах Великих Національних Зборів Турецької Республіки на чолі з Волканом Бозкиром. Під час зустрічі учасники обмінялися думками з приводу подальшої активізації двосторонніх зв’язків на міжпарламентському рівні і підтримки на міжнародному рівні.

Голова Верховної Ради підкреслив, що «для України надзвичайно важливо мати такого надійного і відповідального союзника, як Туреччина». Він нагадав, що в останній період активно розвивається двосторонній діалог, зокрема, й на рівні парламентів обох країн, та зазначив, що «для нас є важливою підтримка Туреччини, особливо, коли ми відбиваємо агресію з боку Російської Федерації».

«Ми надзвичайно цінуємо послідовну політику Туреччини по відстоюванню територіальної цілісності і незалежності нашої Держави», - наголосив А.Парубій.

Голова Українського парламенту зазначив, що для України дуже важлива підтримка з боку Туреччини на міжнародному рівні та висловив сподівання на таку підтримку і надалі. «Сподіваюсь, що наші відносини ставатимуть ширшими і інтенсивнішими», - додав він.

Своєю чергою, В.Бозкир завірив українців у незмінній підтримці територіальної цілісності та незалежності та наголосив, що Туреччина ніколи не визнає окупацію українського Криму та Донбасу. Він також наголосив, що доносить цю позицію на всіх можливих міжнародних платформах. «Для нас Україна – це не просто сусід, а й стратегічний партнер. Першочергове наше завдання – це забезпечення безпеки та мирного життя», - підкреслив Голова Комітету.

В.Бозкир запропонував додатковий вимір співпраці на рівні парламентів – як у тристоронньому, так і чотиристоронньому форматі: на рівні Україна-Азербайджан-Туреччина або Україна-Азербайджан-Туреччина-Грузія.

Голова Верховної Ради зазначив, що підтримує регіональну співпрацю, зокрема у Балто-Чорноморському вимірі, і йому цікаві будь-які нові її формати. На його думку, це сприяє розвитку економічного та політичного співробітництва.

Голова Українського парламенту повідомив турецьким колегам про лист –звернення Президента України Петра Порошенка до Його Всесвятості Варфоломія, Архієпископа Константинополя і Нового Риму, Вселенського Патріарха з проханням надати Православній Церкві в Україні Томос про автокефалію. Парламент підтримав це звернення 268 голосами. У цьому контексті А.Парубій звернувся до Голови Комітету у закордонних справах Великих Національних Зборів Турецької Республіки з проханням сприяти  цьому питанню. «Для України – це дуже великої ваги питання і повністю в руках Всесвятійшого Патріарха, оскільки лише він може дати Томос», - сказав Голова Парламенту.

А.Парубій також звернувся до представників Національних зборів Турецької республіки з проханням, щоб турецькі делегації не брали участь у Міжнародному форумі Російської федерації, що відбуватиметься в окупованому Криму, м.Ялті, як такому, що суперечить міжнародним нормам. «Це свідома провокація для залучення представників інших країн, щоб вони відвідали окупований Крим. Це болюче сприймають татари», - зауважив він.

В.Бозкир запевнив, що на офіційному рівні жодна делегація участі у форумі не братиме, та додав, що так само не підтримують розвиток туризму з окупованим Кримом.