Сьогодні, 22 квітня, для успішного впровадження важливого етапу реформи інклюзивної освіти, дружина Президента Марина Порошенко та очільник Вінниччини Валерій Коровій провели нараду з головами районних рад, ОТГ та міськими головами щодо створення мережі Інклюзивно-ресурсних центрів (ІРЦ) у регіоні.  Також у нараді взяла участь Урядова уповноважена з питань прав людей з інвалідністю Раїса Панасюк.

Ділячись своїми враженнями  після відкриття інклюзивно –ресурсного центру у м. Жмеринка Марина Порошенко зазначила:  «Оглянувши «Інклюзивно-ресурсний центр» у м. Жмеринка, я отримала гарні позитивні враження. Це дійсно є яскравим прикладом того, яким саме має буде центр такого типу. Переконана, що в таких закладах діти відчуватимуть себе щасливими, матимуть гарний позитивний настрій. Усі ми знаємо, що діти з особливими потребами є часто досить талановитими. А наше завдання допомогти їм розвивати свій талант. На сьогодні у Вінницькій області функціонує 145 інклюзивних загальноосвітніх навчальних закладів, у яких навчається 255 дітей  з особливими освітніми потребами. Порівняно з минулим роком, кількість інклюзивних шкіл у Вінницькій області збільшилася на 40%, а кількість учнів з особливими освітніми потребами – на 50%. Разом із тим, інклюзивною освітою охоплено лише 2% «особливих» дітей регіону».

Із метою створення доступних та якісних умов навчання таких дітей Фонд Порошенка ініціював та разом із Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ розробив типові проекти Медіатеки та Ресурсної кімнати, які включені до стандартів нового освітнього простору в рамках концепції «Нова українська школа». Марина Порошенко передала ці проекти голові ОДА Валерію Коровію для реалізації у Вінницькій області.

За результатами наради було підписано Меморандум про співпрацю між облдержадміністрацією та керівниками органів місцевого самоврядування, а також заплановано відкриття до 1 вересня – 33-х Інклюзивно-ресурсних центрів.

Марина Порошенко підкреслила, що  основними завданнями ІРЦ є комплексна оцінка «особливих» дітей за сучасними міжнародними тестами, розробка рекомендацій щодо програми навчання та надання психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг таким дітям.

У свою чергу, голова облдержадміністрації Валерій Коровій подякував Марині Порошенко за візит та зазначив: «На справді, сьогодні визначний день. Адже  Вінниччина завжди відкликалась на певні ініціативи в напрямку інклюзії, зокрема, в області створений центру «Обрій», де перебувають дітки з особливими потребами. Це були окремі “краплинки”, але ми не мали цілісної методології: як від “а” до “я” працювати з такими дітьми, аби вони не відчували, що мають якісь перепони до навчання та здійснення своїх мрій. У Вінницькій області проживає майже 16 тисяч таких діточок, і ми повні дійти до кожного.  Сьогодні ми говоримо про формування цілісної систему. Адже створення інклюзивно-ресурсних центрів, це є та серцевина, навколо якої буде здійснюватись методологічна робота, тестування, тренінги для вчителів та батьків щодо залучення дітей у суспільне життя, аби вони мали можливість реалізувати себе і бути повноцінними членами нашого соціуму. А це великий пласт роботи».

Інклюзивно- ресурсний центр – це інтерактивний простір, де діти можуть займатися індивідуально та в малих групах. Ці кімнати будуть оснащені сучасною комп’ютерною апаратурою, ресурсна кімната має куточок з кухонними меблями, де діти можуть отримувати повсякденні навички, дуже важливі для них, щоб вони могли обслуговувати себе.

У свою чергу Раїса Панасюк зазначила, що це великий і щасливий день для всієї області та для неї особисто: «Я згадую, коли я хотіла навчатися в школі, але не мала можливостей. Я сама із села, тож мусила навчатися у спеціалізованому закладі. Там, звісно, можна отримати певну “школу життя”. Але дуже важливо, щоб навчання не було просто мрією, а щоб це було повсякденністю для особливих діток, щоб дитина просто насолоджувалася життям, щоб вона розвивалася, щоб вона могла втілити свої мрії. Нам треба зробити так, щоб діти не відчували, що вони чогось не можуть», – зазначила пані Раїса.

 Зауважимо, що на Вінниччині планують  відкрити 38 інклюзивно-ресурсних центрів, 33 – вже цього року.