Сьогодні,23 квітня, за ініціативи Комітету Верховної Ради з державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування відбувся круглий стіл з питань законодавчого забезпечення системи місцевого самоврядування.

Це вже друге виїзне засідання Комітету, що проводиться у Вінниці в поточному році з метою удосконалення законодавства з децентралізації та територіальної організації влади в Україні.

Тема обговорення - актуальні питання вдосконалення базового закону системи місцевого самоврядування та механізми лобіювання інтересів місцевого самоврядування в органах державної влади.

Спікерами круглого столу виступили народний депутат України, заступник Комітету з державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Кудлаєнко, перший заступник голови ОДА Андрій Гижко, голова обласної Ради Анатолій Олійник, а також експерти міжнародних програм з підтримки реформи місцевого самоврядування в Україні.

До участі в дискусії були запрошені представники сільських, селищних рад Вінницької області, голови об’єднаних територіальних громад Вінниччини та юридичних служб органів місцевого самоврядування.

За словами Сергія Кудлаєнка, кардинальні зміни у системі публічної влади в Україні розпочалися із прийняттям Концепції місцевого самоврядування та територіальної організації влади, а також Закону України «Про добровільне об’єднання громад», на основі якого в державі вже сформовано понад 700 об’єднаних територіальних громад, що отримали нові функціональні та фінансові можливості для вирішення питань місцевого значення.

«Процес об’єднання громад активно продовжується і має завершитися до проведення чергових місцевих виборів 2020 року. Це зобов’язує нас підсилити законодавчу базу місцевого самоврядування. Комітетом підготовлено 17 законодавчих актів з просування реформи з децентралізації і, в першу чергу, потрібно говорити про базовий закон «Про місцеве самоврядування в Україні», який був прийнятий у 1997 році і потребує серйозного удосконалення. Сьогодні ми обговорюємо концепцію, робочу версію нового закону, який базується на комплексному підході вдосконалення нормативної основи діяльності місцевого самоврядування і тому запросили до широкого обговорення всіх учасників процесу. Поки не йдеться про абсолютну істину і довершеність проекту, але сьогодні ми започатковуємо відкритий майданчик для конструктивної критики та пропозицій зі сторони представників сільських, селищних, міських голів, депутатського корпусу місцевих рад, посадових осіб місцевого самоврядування, яким у щоденній практиці доводиться застосовувати положення закону і оцінка яких є для нас особливо важливою», - зазначив народний депутат Сергій Кудлаєнко.

У свою чергу, Андрій Гижко підкреслив : «Я глибоко переконаний, що Закон про місцеве самоврядування повинен стояти на рівні Конституції, оскільки він визначає базові принципи роботи тих органів влади, які зосереджені найближче до громадян та вирішують нагальні питання мешканців кожної громади. Слід брати до уваги ті зміни, які сталися в країні за останні десятиліття стосовно урбанізації та міграційних процесів: так, у 1991 році в області 54% населення проживало у сільській місцевості, а 46% - у містах . Сьогодні ж маємо ситуацію з точністю навпаки: у селах Вінниччини проживає 46% населення, а в містах – 54%. Усі ці процеси впливають на повноваження і функції органів місцевого самоврядування. Питання благоустрою, утримання доріг, соціально-культурного обслуговування, розвитку медицини і освіти мають вирішуватися на місцях – скрізь,де проживають мешканці громад».

Андрій Гижко також висловив впевненість, що процес лобіювання інтересів місцевого самоврядування в органах державної влади проходитиме прозоро обов’язково за участю його представників.

Під час заходу відбулось широке обговорення питань законодавчого забезпечення реформ за участі представників Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні», проекту US AID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні (ПУЛЬС)», Центрального Офісу впровадження децентралізаційної реформи Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України», проекту Академії Фольке Бернадотта «Місцеве самоврядування та верховенство права в Україні», Всеукраїнської асоціації центрів надання адміністративних послуг та представників місцевої влади Вінниччини всіх рівнів.

Важливою частиною дискусії стало обговорення механізмів лобіювання інтересів місцевого самоврядування в органах державної влади. На думку учасників круглого столу, лобіювання інтересів передбачає не тільки імпульс від органів місцевого самоврядування, а й готовність органів державної влади до співпраці та використання всіх механізмів і потенціалу апарату держави на користь всієї країни.

В ході проведення заходу, основні спікери провели прес-брифінг для представників ЗМІ.

Відповідаючи на запитання журналістів, Андрій Гижко наголосив, що обласна влада тісно співпрацює з органами місцевого самоврядування: «З представниками ОТГ ми проводимо зустрічі щотижня по різним напрямкам роботи, тож маємо можливість почути не лише голів об’єднаних громад, але й  юристів, бухгалтерів, землевпорядників. Крок за кроком ми долаємо «правовий нігілізм» та налагоджуємо шляхи співпраці з громадами в умовах децентралізації. Є щодення робота, яку треба виконувати і дуже важливо врегулювати і  прописати функції держави і місцевого самоврядування у новій редакції Закону про місцеве самоврядування».

Під час обговорення актуальних  питань вдосконалення базового закону системи місцевого самоврядування, учасники зустрічі ділились практичним досвідом та вносили свої пропозиції для опрацювання законодавцями.