Питання ядерної безпеки сьогодні залишається вкрай актуальним в світі. Є ті, хто досі погрожують ядерною зброєю, а між тим людей має об’єднати прагнення недопущення трагедій. 
Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час відвідання Національного музею «Чорнобиль». Глава Уряду вшанував пам’ять ліквідаторів аварії та ознайомився з експозицією закладу.

«Коли сталася аварія мені було 8 років, я пам’ятаю, як приховували катастрофу, як люди не могли усвідомити наслідки. Я у Вінниці жив у районі, де жили сім’ї, евакуйовані з Чорнобиля. Він так і називався «Чорнобиль». Я зростав разом з цими дітьми, разом ходив до школи. Цей біль мені близький, - сказав Володимир Гройсман. - Бачимо наслідки аварії: онкологічні захворювання, інші хвороби. На жаль, у світі залишилися люди, які погрожують застосуванням ядерної зброї. А світ навпаки має об’єднатися навколо безпеки».

Довідково

Національний музей «Чорнобиль» працює з квітня 1992 року і невипадково розміщений у спеціально реконструйованому історичному будинку Пожежної каланчі — пам'ятнику архітектури початку XX ст.. Неподалік музею свого часу розміщувалося Київське обласне управління пожежної охорони, яке взяло на себе основний удар з гасіння пожежі на ЧАЕС в квітні 1986 року. Експозиція музею присвячена хроніці чорнобильських подій 1986 року, аналізу причин і наслідків аварії. Тут налічується близько 7 000 різних експонатів - документи, карти з грифом «Таємно», фотографії. Велика кількість демонструються вперше. Існує електронна „Книга пам’яті учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС”, унікальні відеоматеріалами, комп’ютеризовані програми про катастрофу та її наслідки.

На сьогодні в Україні налічується 199 тис. учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, у тому числі 58,1 тис. осіб з інвалідністю. Кількість потерпілих від аварії – 1,6 млн людей, у тому числі 48,4 тис. осіб з інвалідністю та 377,6 тис. потерпілих дітей. 
Цього року Уряд заклав в Державний бюджет на 2018 рік 1,919 млрд грн видатків на фінансування соціальних програм для чорнобильців.

У ніч на 26 квітня 1986 року відбулися два теплових вибухи з подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку ЧАЕС. Відбувся радіоактивний викид потужністю в 300 Хіросім. Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики , як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.