Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, перебуваючи з офіційним візитом у Державі Ізраїль, під час зустрічі зі Спікером Кнессету Йоелем Едельштейном обговорив питання двосторонньої співпраці між Україною і Ізраїлем.

Головні теми перемовин стосувалися безпеки і безпекового співробітництва між Україною і Ізраїлем, а також двосторонньої економічної співпраці. «Ми розуміємо, що безпекова ситуація у наших країн подібна, - зауважив А.Парубій. – Навіть під час нашої зустрічі Спікер отримав повідомлення про обстріли на півдні Ізраїлю». За його словами, співпраця у сфері безпеки і оборонного озброєння є дуже важливою для обох країн. «Це одна із тем, по яких були досягнуті певні домовленості, які будуть реалізовані після наших зустрічей», - зазначив Голова Українського парламенту.

А.Парубій підкреслив, що Україна у співпраці з Державою Їзраїль в економічній сфері досягла значних успіхів, особливо за останній період. «Ми не так давно бачились зі Спікером парламенту Ізраїлю в Україні. У цей період відбулась серйозна активізація щодо доопрацювання Угоди про вільну торгівлю між Україною і Ізраїлем. І зараз мова йде фактично про тижні, коли буде технічно завершена робота над цією Угодою, і коли і Україна, і Ізраїль цю Угоду зможуть ратифікувати, - сказав він і підкреслив. - Я впевнений, це буде дуже важливий крок в економічних відносинах між Україною і Ізраїлем. Це наша найближча перспектива. Ми домовились, що докладемо усіх зусиль, щоб документ, який напрацьовувався багато років, відповідно ратифікувати якнайшвидше на рівні парламентів обох країн і довести до завершального результату».

Під час зустрічі Головою Верховної Ради було піднято тему визнання Голодомору геноцидом українського народу. «Ізраїль знає і розуміє, що таке трагедія, вбивства і загибель мільйонів громадян, і як ніхто може зрозуміти трагедію Голодомору для українського народу», - зазначив А.Парубій і висловив сподівання на розуміння з боку парламентріїв усіх фракцій Кнесету у вшануванні тих українців, що загинули в результаті геноциду.

Своєю чергою, Й Едельштейн наголосив на дуже добрих відносинах, що існують між Україною і Ізраїлем, між парламентами на рівні груп Дружби та комітетів. «І це також дає мені нагоду подякувати за велику роботу наших і ваших послів, які працюють тут», - додав він.

Спікер Кнесету у контексті необхідності розв’язання безпекових проблем підкреслив, що роботу по захисту співгромадян потрібно також забезпечувати на рівні парламентів. «Водночас, як законодавці, ми маємо обговорювати цілу низку громадянських проблем стосовно нашої співпраці у багатьох галузях, таких як: культура, технології, освіта. Маємо розглядати спільні проекти співпраці, і я думаю, що це призведе до покращення функціонування і Ради, і Кнессета», - наголосив Й Едельштейн.

Голова Верховної Ради привітав з 70-літтям Держави Ізраїль. «Я сьогодні детально вивчав історію боротьби за незалежність Ізраїлю та його народу і хочу сказати, що вона викликала в мене величезне захоплення. І хочу побажати наступної плідної співпраці між нашими країнами», - зазначив А.Парубій. 

Довідково: 29-31 травня відбуваєтьсяофіційний візит Голови Верховної Ради України А.В.Парубія до Держави Ізраїль (мм. Тель-Авів, Єрусалим).

У ході візиту Голова Верховної Ради України А.Парубій зустрівся зі Спікером Кнесету Й.Едельштейном, з Віце-спікером Кнесету, Головою парламентської групи дружби Ізраїль-Україна Т.Плосковим, Президентом Держави Ізраїль Р.Рівліним, з депутатом Кнесету, Головою опозиції І.Герцогом (автором законопроекту про визнання Голодомору геноцидом українського народу). Українська делегація поклала квіти до Меморіального комплексу жертвам Голокосту «Яд-Вашем», у Залі пам’яті, на горі ім. Т.Герцля, зробила запис у книзі Почесних гостей.