Сьогодні, 1 червня, у приміщенні Вінницького національного технічного університету за участю Надзвичайного і Повноважного Посла Королівства Норвегії в Україні Уле Тер’є Хорпестада відбулось урочисте  відкриття Міжнародного центру інжинірингу в рамках проекту «Україна-Норвегія».

В урочистостях взяли участь голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій та його заступник Ігор Івасюк, голова обласної Ради Анатолій Олійник, заступник вінницького міського голови Владислав Скальський, ректор ВНТУ Володимир Грабко, директор Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку ОДА Володимир Мережко, викладачі та студенти університету, ЗМІ.

За словами Володимира Грабка, співпраця технічного університету із Норвегією почалася із 2016 року. За цей час було декілька випусків відділення перепідготовки військових, де проходила їх соціальна адаптація та повернення до нормального життя після участі у військових діях. До навчання долучались і члени сімей учасників АТО, що було передбачено угодою із Норвезькою стороною. Ця робота проводилася за підтримки Міжнародного фонду соціальної адаптації, який є посередником між Урядом Норвегії і українськими університетами – учасниками програми навчання.

У вітальному слові Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Норвегії в Україні зазначив: «Цей чудовий Центр, на мою думку, буде важливою ланкою на шляху розвитку відносин між Норвегією та Україною. У цій навчальній кімнаті я почуваюся, як удома – настільки якісними і змістовними матеріалами вона оздоблена. Вітаю усіх присутніх із відкриттям цього Центру і сподіваюсь, що мене будуть запрошувати вручати дипломи його випускникам».

У свою чергу, Валерій Коровій підкреслив велике значення для Вінниччини і для України в цілому  міжнародної підтримки у дуже непрості для країни часи та розуміння тих викликів, які стоять перед українським суспільством: «Дозвольте, пане Посол, подякувати у Вашій особі Уряду Норвегії за підтримку України  та її народу у прагненні рухатись вперед. Перед нами є серйозні виклики, в  тому числі і  щодо адаптації численної категорії військовослужбовців, які пройшли АТО, повернення їх до активної діяльності. Адже ми повинні побудувати нову країну – красиву і модернову, а її будуть створювати лише ті, хто не живе минулим, а думає про завтрашній день. Як на мене, цей проект – це крок у завтрашній день, пошук механізмів активної і успішної співпраці. Учасниками бойових дій у Вінницькій області є більш як 14,5 тис. військовослужбовців. Нам довелось проводити шість хвиль мобілізації, при цьому, кожного разу виконуючи плани мобілізації на 100 % . Але ми бачимо, яких зусиль потребує процес адаптації тих людей, які приходять зі Сходу, тож черговий раз  хочу подякувати панові Послу Норвегії за конкретні кроки і за відчутну допомогу у цьому напрямку».

З теплими словами подяки звернулись до Надзвичайного і Повноважного Посла Королівства Норвегії в Україні Уле Тер'є Хорпестада голова обласної Ради Анатолій Олійник, заступник вінницького міського голови Владислав Скальський та директор Департаменту міжнародного співробітництва і регіонального розвитку ОДА Володимир Мережко.

Усі виступаючі підкреслювали, що Міжнародний центр «Україна- Норвегія» створений задля розвитку та зміцнення дружніх відносин між Україною і Норвегією, ознайомлення студентів, викладачів та вінничан з історією, культурою, освітою та економікою норвезького народу, а також налагодження співпраці з університетами Королівства Норвегія у сферах інформаційних технологій та енергоефективності.

«Наш центр має бути своєрідним  містком між Україною і Норвегією в плані культурного обміну та розгортання серйозної співпраці з технічними науковими закладами Норвегії»,- підкреслив Володимир Грабко.

На завершення  зустрічі Уле Тер'є Хорпестад вручив керівникам області  та  директору новоствореного Центру ілюстровані альбоми про Норвегію та зробив пам’ятний запис у книзі почесних відвідувачів.