Офіційна делегація Вінницької області на чолі з головою обласної державної адміністрації Валерієм Коровієм та у складі директора Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації Володимира Мережка та радника голови обласної державної адміністрації, депутата обласної Ради, голови правління ПАТ «Вінницький олійножировий комбінат» Дмитра Чаленка, з офіційним візитом перебуває у Сьвєнтокшиському воєводстві Республіки Польща з метою участі у святкових заходах з нагоди 20-ї річниці створення Сьвєнтокшиського воєводства Республіки Польща.

5 червня  офіційна делегація Вінницької області взяла участь в офіційних святкових заходах з нагоди 20-ї річниці створення воєводства. В рамках святкових заходів відбулись урочисті збори за участі президента Республіки Польща Александра Квасьневського (1995-2005 рр.), депутатів Європарламенту, депутатів Сейму, депутатів Сейміку воєводства всіх скликань, всіх колишніх маршалків та голів Сейміку, почесних гостей та молодих лідерів. Валерій Коровій у своєму вітальному слові до жителів сьвєнтокшиської землі зазначив: «Чи можна словами передати ті почуття, які є у нас, українців, до нашого братського польського народу. Думаю, що ні, тому що багато лежить у наших серцях. І сьогодні наші серця б'ються в унісон. Сьогодні ми є разом як ніколи.  І можливо наш слоган  «Два регіони - одне серце» свідчить про те, що наша співпраця триватиме ще 100 років. Я, як голова Вінницької області, ніколи не забуду важкий грудень 2014 року, коли тут, у Кельце, були українські прапори, коли ми отримали медикаменти, як допомогу для наших військових на Сході України,  і коли ми відкрили ящики з допомогою і побачили на них дитячі малюнки. Сльози з'явились на очах військових і багатьох, хто бачив смерть. Україна змінюється і попри все рухається вперед. Я хочу, щоб ви знали, ми з вами, ми вас любимо, ми цінуємо нашу співпрацю. Зі святом вас, наші дорогі, сердечні друзі».

Крім того, під час святкових заходів відбулась зустріч офіційної делегації із Маршалком Адамом Ярубасом і Віце-Маршалком  Сьвєнтокшиського воєводства Яном Мачков’яком, в рамках якої було обговорено реалізацію спільних заходів, присвячених 60-й річниці співпраці Вінницької області і Сьвєнтокшиського воєводства, а також організаційні питання оздоровлення 20 дітей з Вінниччини, батьки яких брали участь в міжнародному збройному конфлікті на Донбасі.

До того ж, було обговорено можливість нових напрямків співпраці в рамках підписаної угоди, зокрема у сферах молодіжної політики, охорони навколишнього середовища та участь у спільних грантових програмах.

В рамках програми візиту вінницька делегація зустрілась зі сьвєнтокшиською молоддю, до складу якої увійшли представники регіонального молодіжного Сейміку (нещодавно створеного органу при Маршалківській управі,  метою якого є залучення молоді до самоврядування воєводства, а також набуття лідерських та соціальних навиків), активна молодь, яка у травні відвідала Вінниччину в рамках Сьвєнтокшисько-Вінницької академії молодих лідерів та молодіжні лідери, які у листопаді минулого року приймали вінницьку молодь  в рамках вищезгаданої Академії. У зустрічі також взяли участь Маршалек Адам Ярубас, Віце-маршалек Ян Мачков’як, голова Сейміку Сьвєнтокшиського воєводства Аркадіуш Бонк та заступник директора Департаменту промоції, освіти, культури, спорту і туризму Маршалківської управи Ева Капел-Шньовська.

На початку зустрічі молодь активно ділилася своїми враженнями після нещодавньої поїздки до Вінниччини, їх напрацюваннями і цікавими ідеями, які вони будуть втілювати у життя разом зі своїми подільськими ровесниками. Після жвавої дискусії Валерій Коровій поділився із молодими лідерами своїм баченням ситуації в Україні, зокрема ролі лідерів у цій ситуації, а також подальшого розвитку сьвєнтокшисько-вінницького співробітництва: «Насправді Україна пройшла і  проходить дуже важкий етап свого розвитку. І взагалі чотири роки Української держави  - це велике переосмислення ролі  молоді, в тому числі у розвитку України. Я маю на увазі роль молоді у формуванні і підтримці демократичних цінностей. Сьогодні, коли я розмовляю із нашою молоддю, я завжди говорю, що вони повинні з самого початку відчувати власну причетність до того, що відбувається. Ми повинні зрозуміти, що коли ми говоримо про молодь, то це і є реальне життя. 215 вінничан загинули на Сході України, майже 100 осіб віком до 20 років. Це накладає сильний відбиток на найближчі 20-30 років і наступні покоління. І цілком очевидно, що ми прагнемо, як старше покоління, сформувати новий напрямок, дати відповідь на ті виклики, які стоять перед Україною та допомогти молоді вистояти все».

Під час зустрічі голова облдержадміністрації Валерій Коровій провів  для молодих людей майстер-клас на тему комунікації, лідерства та розвитку управлінських навичок. 

За результатами зустрічі, до Плану заходів співробітництва Вінницької області з Сьвєнтокшиським регіоном на 2019 рік було додатково включено обмін досвідом щодо роботи із молоддю на рівні ОТГ.