Вінницька область посідає першу позицію в державі за кількістю підписаних декларацій із сімейними лікарями, й сьогодні, 7 червня, з робочим візитом до регіону прибув заступник Міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк, аби ознайомитись з успішним досвідом краю в реалізації перших кроків галузевої реформи.

В рамках поїздки урядовець зустрівся з головою обласної державної адміністрації Валерієм Коровієм. Учасники зустрічі обговорили нагальні питання реформування первинної ланки системи охорони здоров’я, торкнувшись водночас і проблематики вторинного й третинного рівнів.

«Вінницька область була в експерименті і, на відміну від інших областей, пішла вперед. Але, на жаль, мушу констатували, що є окремі райони, які не займались первинкою, а лише імітували зміни, відтак мають на сьогодні проблеми. Тож ми зараз прагнемо максимально ліквідувати ці прогалини», - зауважив керівник Вінниччини Валерій Коровій.

Він повідомив, що декларації із сімейними лікарями підписали вже 34 % від загальної кількості населення області, а це більше півмільйона жителів. «Ми маємо 47 центрів первинної медико-санітарної допомоги. 8 з них уже перетворились у комунальні некомерційні підприємства, ще по 7-ми – готові відповідні рішення», - зазначив очільник регіону.

До переходу на нову систему фінансування, за словами голови облдержадміністрації, готуються зараз і заклади вторинного та третинного рівнів надання медичної допомоги області.

Учасники зустрічі торкнулися також питання очікуваного значного підвищення заробітної плати сімейних лікарів. Коментуючи цю позицію, заступник Міністра охорони здоров’я України наголосив, що ці кошти лікар повинен заробити. «Для тих, хто старається, в кого є пацієнти, це цілком реально», - підкреслив Павло Ковтонюк.

Що ж стосується закладів вторинної ланки, їм, за словами урядовця, з перетворенням на комунальні некомерційні підприємства варто відмовитись від тарифної сітки та розробити окрему модель фінансування. І в цьому напрямку Міністерством планується кілька пілотних проектів в областях.

Принципово ж важливо, підсумували учасники зустрічі, аби вже найближчим часом і пацієнти, і лікарі відчули реальні зміни на краще.