Сьогодні, 11 червня, голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій спільно із заступником голови ОДА Василем Броварником, директором Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів ОДА Миколою Ткачуком, а також головою Вінницької РДА Мийхайлом Демченком та Стрижавським селищним головою Таїсією Короленко ознайомились із перебігом робіт з розчищення річки Десенка у межах с. Стрижавка.

Розчищення річки у Вінницькій області відбувається із використанням нового земснаряду, потужність якого дозволяє підняти 400 м. куб. ґрунту за годину.  Проведення усіх необхідних заходів для розчищення р.Десенки від гирла до мостового шляхопроводу автодороги Вінниця – Калинівка загальною протяжністю 900 м було розпочато ще протягом перших місяців поточного року. 

За словами Миколи Ткачука, на сьогодні роботи з розчищення річки Десенки в межах с. Стрижавки перебувають на завершальному етапі. Крім цього, під час проведення відповідних заходів було виявлено джерела, завдяки яким відбулось підвищення рівня води у річці. Також на сьогодні формується комплексний план з розчищення р.Південний Буг у межах області.

Після огляду результатів проведених робіт та ознайомлення з особливостями експлуатації земснаряду,  Валерій Коровій зазначив: «На сьогодні ми розробили комплекс заходів, спрямованих на покращення якості питної води. Для нас принциповим питанням було впровадження комплексних робіт, які б надали можливість збільшити рівень притоку води у р. Південний Буг. Згідно з висновками експертів, р. Десенка має надзвичайно важливе значення. Наразі ми бачимо завершальну стадію реалізації проекту, тому невдовзі відбуватиметься перехід до створення належних рекреаційних умов на цій території». Також очільник області зазначив про подальше продовження робіт вздовж течії р. Південний Буг та відпрацювання проекту щодо розчищення водного плеса навколо м. Хмільник. Крім цього, голова ОДА Валерій Коровій підкреслив необхідність розчистки водойм від замулення та принципове значення їх належного утримання орендарями.  

Відповідні роботи фінансуються коштом обласного фонду охорони навколишнього природного середовища та проводяться за співфінансування із селищним бюджетом.