Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман як голова утвореної цього року Міжвідомчої комісії з питань забезпечення дотримання правоохоронними органами прав та законних інтересів осіб готовий очолити рух щодо захисту чесного бізнесу і так само підтримати чесних правоохоронців, які сумлінно виконують свої обов’язки. Про це Глава Уряду сказав під час чергового засідання Комісії.

Він наголосив, що захист інтересів бізнесу – основа ухваленого конституційною більшістю Верховної Ради закону, який отримав «народну» назву «маски-шоу стоп». Втім положення цього закону нерідко порушують – як правоохоронці, так і самі підприємці, які працюють у тіні.

Учасники наради домовилися наступної зустрічі розглянути причини порушень, обговорити конкретні кейси, з якими стикаються підприємці. «Оцінювати роботу правоохоронців за кількістю скарг – не інформативно. 90% підприємців – не скаржаться. Треба збирати інформацію про безпосередні контакти, а заодно давати запити в ДФС, СБУ та Прокуратуру – надати кількісні показники», - запропонував Володимир Гройсман.

Він вкотре наголосив, що реакція на протиправні дії – і правоохоронців, і підприємців – буде жорсткою.

«Готовий очолити реальну боротьбу за захист чесного бізнесу. Наразі ділові асоціації готують конкретні кейси, які вимагають реакції. Вона буде жорсткою. І репутація нашої Міжвідомчої комісії має бути беззаперечною, - сказав Володимир Гройсман. - Будемо голосно говорити про реальні проблеми. Потрібно більше аналітичної інформації і чітких фокусів».

Довідково

Наприкінці минулого року конституційною більшістю був ухвалений урядовий законопроект «Маски-шоу стоп» про протидію тиску на бізнес, розроблений спільно Міністерством юстиції, Міністерством внутрішніх справ, Секретаріатом Кабінету Міністрів, Офісом бізнес-омбудсмена та іншими відомствами.

Ключові новації документа – неприпустимість та недійсність доказів, отриманих під час виконання ухвали про обшук, винесеної без технічної фіксації. Так само недопустимими будуть докази, отримані під час обшуку, на який не було допущено захисника.

У березні 2018 року була створена спеціальна комісія з питань виконання вимог цього закону. До складу комісії увійшли представники передусім ділових кіл.