Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман зустрівся з керівництвом Міністерства охорони здоров’я, зокрема з в. о. Міністра Уляною Супрун та її заступником Олександром Лінчевським щодо ситуації навколо коментаря результатів звіту Рахункової Палати в частині лікування онкохворих за кордоном.

«Важливо, аби люди, особливо ті, які мають відношення до медицини, мали добре серце і співпереживали за те, що може спіткати будь-яку людину. Головне бути готовим допомогти в будь-якій складній ситуації, – сказав Глава Уряду. – Можна оцінювати слова, а можна оцінювати дії і показати всім, що співчуття, добре серце, і намагання допомогти – базові цінності, на яких живе світ».

Прем’єр-міністр сказав, що знає Олександра Лінчевського, як лікаря, практика, який стикається з різними ситуаціями. «Було б добре, якби ваші подальші кроки дали всім розуміння, хто ви є насправді, які у вас погляди, принципи і моральні якості – на конкретних діях».

У відповідь Олександр Лінчевський висловив жаль з приводу того, що його слова, взяті з закритого засідання, були перекручені, хоча насправді йшлося якраз про захист програми допомоги онкохворим.

«Я залишаюся лікарем. У вільний, поза Міністерством, час я працюю в лікарні, бачу пацієнтів щодня. Роки навчання і роботи присвячені допомозі пацієнтам – незалежно від того, що кажуть навколо. Я працював і залишаюся працювати лікарем», – сказав Олександр Лінчевський.

Глава Уряду зазначив, що говорити можна багато, але є дії. «Пропоную більше приділити увагу у вашій професійній діяльності, як лікаря, догляду, супроводженню й лікуванню онкохворих. Це проявить всі ваші якості і не буде інших тлумачень ваших слів. Можна говорити багато, але є дії, – сказав Володимир Гройсман. – Знайдіть хоспіс, онколікарню – в позаробочий час, як фаховий лікар і добра людина – допоможіть і підтримайте. А тим, хто говорив про вас, я пропонував би подивитися на вас з іншої сторони і потім зробив би висновки. Я хочу тут справедливості».