Вчора, 12 червня на території села Карпівка відбулись консультації щодо об’єднання територіальної громади  з містом Могилевом-Подільським.

На зустріч приїхали представники обласної та місцевої влади: перший заступник голови обласної державної адміністрації Андрій Гижко, директор Вінницького «Центру розвитку місцевого самоврядування» Олег Левченко, заступник директора департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Інесса Ратушняк, заступник директора - начальник управління бюджетної політики Департаменту фінансів облдержадміністрації Олександр  Горба, заступник голови районної державної адміністрації Михайло Гоцуляк, голова районної ради Володимир Сірант, сільський голова Тетяна Колун, міський голова Петро Бровко.

Спікери заходу акцентували увагу на реформі місцевого самоврядування, як одній із найважливіших реформ, яка на даний час реалізовується в Україні. Адже її ключовий елемент - об’єднання громад, а основна мета - забезпечити спроможність місцевого самоврядування самостійно, за рахунок власних ресурсів, вирішувати питання місцевого значення. Добровільне об’єднання громад - це не простий крок, в основу якого закладено систему економічної мотивації та ініціативу самих громад до об'єднання та розвитку.

«Проте, реформування необхідно не заради реформи, а задля подальшого розвитку та покращення якості життя громадян. Це дасть можливість створити нову організацію влади на місцевому рівні», - зауважив Андрій Гижко.

Андрій Гижко, звертаючись до присутніх,  також зробив акцент на важливості децентралізації як головному важелі життєдіяльності громад. « Децентралізація – це головне, а об’єднання громад -  похідне. Ключове  слово – децентралізація. Воно полягає в тому, де знаходиться  центр прийняття рішень, рішень про все, що стосується  громади: про школу, про лікарню, про дорогу, про стадіон тощо. Децентралізація сприяє збільшенню надходження до місцевих бюджетів. Сьогодні місцеве самоврядування поступово відходить від притаманної раніше споживацької позиції. Очікування дотацій вони сьогодні замінюють активними діями у створенні ефективного управлінського апарату, спрямовують кошти на розвиток громад», - наголосив в своєму виступі посадовець.

За словами Олега Левченка, заходи, які здійснюються  на Вінниччині  в рамках децентралізації, мають позитивний результат та визнаються на вищому державному рівні, але без довіри  громад об’єднання неможливе.

Під час зустрічі сільські жителі мали можливість задати хвилюючі питання, зокрема, щодо викликів, які очікують громаду під час та після об’єднання. Фахові детальні відповіді вони отримали від керівництва області та району.