Президент Петро Порошенко поставив завдання вже до кінця поточного року ввести у роботу до 500 нових амбулаторій у сільській місцевості. «Наголошую і ставлю дуже  чітке завдання, що до кінця року близько 500 амбулаторій нового типу мають запрацювати в українських селах», - сказав Глава держави на урочистостях з нагоди Дня медичного працівника.

«Я не збираюся терпіти жодного відкладання в цьому важливому процесі. Бо кожен день, кожен тиждень затримки – це життя і здоров’я українських громадян, які проживають у сільській місцевості», - підкреслив Петро Порошенко.

Петро Порошенко також поінформував присутніх про хід реалізації проекту «Сільська медицина». «Вже напрацьовано відповідну нормативно-правову базу для чіткої імплементації всього Закону, який був прийнятий Верховною Радою і підписаний мною», - сказав Президент.

Президент нагадав, що свого часу поставив абсолютно чітку мету: «Сільське населення, яке складає сьогодні третину населення України, більше ніж 13 млн. українських громадян, які проживають у сільській місцевості. Ми повинні гарантувати і забезпечити для них якісну й доступну медичну послугу, так само як ми маємо забезпечити і професійну високоспеціалізовану консультацію за дуже короткий проміжок часу. Зберегти ті «платинові хвилини» і «золоті години», від яких залежить життя і здоров’я пацієнта».

Він також подякував Уряду, зокрема Віце-прем’єрам Геннадію Зубку та Павлу Розенку за підтримку його ініціатив.

За словами Глави держави, у рамках реалізації програми щодо забезпечення сільського населення якісними медичними послугами вже розроблено проекти будівництва нових амбулаторій. «В амбулаторіях є житло, у значній кількості з них, для того, щоб забезпечити привабливість роботи на селі для висококласних фахівців із середньою та вищою медичною освітою. Дуже важливо, що зараз затверджені генеральні плани та проектно-кошторисна документація і немає вже жодних перешкод для того, щоб ми, нарешті, почали імплементувати це», - констатував Петро Порошенко.

«Мені приємно повідомити, що не лише Закон був прийнятий, не лише гроші в бюджеті передбачено. Хочу окремо наголосити, що левова частина цих грошей має походження з повернутих до державної скарбниці мільярдів доларів, які були вкрадені попередньою владою. Це вища форма соціальної справедливості», - додав він.

«Для чого це робиться? Для того, щоб зробити медичну допомогу на селі абсолютно доступною, якісною й технологічно сучасною», - підкреслив Президент.

На його переконання, для успішної реалізації проекту необхідно три речі: адекватні умови праці й житло для медичного працівника, аби він мав стимул поїхати на село, та доступ до широкосмугового Інтернету.

Глава держави нагадав, що питання забезпечення сіл широкосмуговим Інтернетом обговорювалося під час інвестиційного форуму та під час його зустрічей з виробниками комунікаційного обладнання, представниками найбільших в світі інтернет-компаній, українським регулятором та з представниками телекомунікаційних компаній.

«Три центри на селі мають отримувати його або безкоштовно, або за дуже дешевою ціною – це сільська медицина та амбулаторія, це сільська рада і це сільська школа», - сказав Петро Порошенко. На його думку, абсолютно неприйнятною є ситуація, щоб в центрі Європи, у 21 сторіччі у великій кількості сіл був відсутній Інтернет. «Це є абсолютно неприйнятно. Я не збираюся з цим миритись, так само як не мирився з відсутністю в Україні зв’язку третього, а тепер вже і четвертого покоління. Сьогодні Україна вже не відрізняється від більшості країн Європи. Нагадаю, що чотири роки тому нічого цього не було і навіть мріяти  про це не могли», - зауважив він.

За словами Президента, інтернет-зв’язок необхідний для реалізації ще одного унікального для України проекта – телемедицини на селі, який також реалізується за його ініціативи.

«Це реальний крок до налагодження медично-логістичної системи для абсолютно швидкого реагування на виклик», - переконаний Глава держави. Саме завдяки телемедицині сімейні лікарі, що працюватимуть в амбулаторіях у будь-якому куточку країни, зможуть отримати консультацію вузькопрофільного фахівця-лікаря, доцента, професора і т.д.

В сучасному світі технічний прогрес є надзвичайно важливим, а в цьому сучасному стандарті весь світ працює уже роки, підкреслив Петро Порошенко. Зокрема, у реалізації проекту телемедицини Україна скористалась  досвідом Канади і під час візиту Глави держави до цієї країни було започатковано роботу з канадськими експертами, які розробляють для нашої держави «ретельні і чіткі рекомендації щодо комунікаційної платформи».

Він повідомив, що до реалізації проекту долучилась і Світовий банк, і Німеччина, і Хорватія. «Це є вдалий приклад, коли саме Україна визначає які реформи нам потрібні, а не нам це нав’язується ззовні. Нам треба займатися телемедициною, нам треба займатися тимчасово переміщеними особами, нам треба займатися забезпеченням ефективного розвитку українських Збройних Сил, нам треба займатися захистом національної державності і національної безпеки», - сказав Президент.