Президент Петро Порошенко під час урочистого заходу в Міністерстві закордонних справ підписав Закон «Про дипломатичну службу».

«Ефективна дипломатична служба – це те, чого сьогодні потребує наша держава», - наголосив Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що новий Закон: «Робить дипломатичну службу передовою, ефективною і ще, головне, озброєною, захищеною і європейською. Тому, що базується на всіх принципах, які були закладені в Угоді про асоціацію. Базується на найкращому передовому досвіді європейських країн, який ми імплементувати в цей Закон».

«Ми цінуємо українського дипломата-професіонала, а не дипломата-бюрократа», - також зауважив Петро Порошенко та додав, що завжди боровся з бюрократією в дипломатичній службі і на посаді Міністра закордонних справ, і на посаді Президента.

«Впевнений, що Закон заохочує не лише патріотизм, на лише професіоналізм, а заохочує креативність, заохочує витримку, заохочує націленість на перемогу», - наголосив він.

Президент висловив впевненість, що «цей день увійде в історію української дипломатії і буде важливим етапом розвитку Української держави».

За його словами, дипломати мріяли і в 2008, і в 2009, і в 2010 роках про новий Закон, який надає відповідні права українському дипломату, який делегує повноваження українському дипломату, а також надає необхідний захист і вирішує багато соціальних питань. «Бо держава має ставитись до українського дипломата так, як вона ставиться до воїна»,  - наголосив Президент.

Він зазначив, що це позитивно сприймає все українське суспільство, бо українські дипломати завоювали віру українського народу.

«Я хочу подякувати авторському колективу, який складав разом зі мною цей надзвичайно важливий для Української держави Закон», - зазначив Президент.

Глава держави нагадав про етапи підготовки законопроекту. Президент підписав проект Закону України «Про дипломатичну службу», визначивши його як невідкладний. «І хочу подякувати українському Парламенту, який знайшов в собі єдність,  сили і мужність проголосувати за цей Закон», - додав він.

За словами Петра Порошенка, «не обійшлося без певних ремарок популістів». «Але я вдруге хочу подякувати українському Парламенту, бо я мав ветувати цей Закон для того, щоб зберегти єдність, цілісність надважливого для України законодавчого акту. І потім Верховна Рада підтримала Президента», - особливо наголосив він.

«Верховна Рада підтримала кожного українського дипломата  і всю українську дипломатичну службу. Дорогі мої, сьогодні свято на нашій вулиці», - також зазначив Президент.

За його словами, стара редакція Закону була прийнята ще в далекому 2001 році, вона абсолютно не відповідає сучасним реаліям, стримує можливості дипломатичної служби, понижує ефективність. «І от через 17 років ми з вами добилися перемоги. Нашої спільної. Це не лише перемога Президента, не лише перемога міністра, не лише перемога всієї дипломатичної служби. Це перемога всієї України»,  -переконаний Петро Порошенко.

Президент подякував кожному дипломату, дипломатичній службі: «Ви, кожен, відчуваєте себе воїном на захисті Батьківщини. Це унікальний час для дипломатичної служби України і мені приємно бачити, як кожен з вас пишається цим високим статусом. Ви – віра всієї нашої нації в європейське і євроатлантичне майбутнє нашої держави».

Міністр закордонних справ Павло Клімкін подякував Главі держави за підтримку нового Закону «Про дипломатичну службу» і підтримку дипломатів, які відстоюють національні інтереси України на міжнародній арені. «Хочу подякувати вам, Петро Олексійович, за належність до цієї дипломатичної родини, до цього відчуття, до тих, хто бореться разом з вами», - сказав він.

«Друзі, дякую всім вам – за дні і ночі переговорів, іноді досить складних переговорів, дякую вам всім за дружню підтримку, дуржню руку, дякую за родинну дружбу, оскільки це дійсно справжня дипломатична родина», - додав Міністр.

Павло Клімкін висловив переконання, що саме згуртована робота дає всім силу і натхнення рухатися вперед. Потрібна вона і у відстоюванні України на світовій арені, додав він.

«Нам потрібно те, за що ми боремося – свобода, справжній, послідовний, прагматичний націоналізм і звичайно справжня згуртованість, мобілізація. Всім нам, не тільки дипломатичній службі. Сподіваюсь, що це у нас є», - сказав міністр.

Павло Клімкін також зазначив, що в сучасному МЗС «є справжній український дух». «Є ми. Ми змінили покоління, ми працюємо по-іншому, ми відчуваємо по-іншому. І єдине, що хочу сказати – цей Закон дає нам можливість йти далі. А йдучи далі, не бути байдужими. Хто зупиниться – той обов’язково програє. Зупинимося разом – програємо в наступний момент. Маємо йти вперед. Тільки згуртованість і натхнення – саме так має працювати дипломатична служба в часи цієї війни, яку, я впевнений, ми переможемо згуртовані», - наголосив Міністр закордонних справ.