Сьогодні, 19 червня, під головування заступника голови ОДА Ігоря Івасюка відбулось засідання організаційного комітету з підготовки до відзначення на Вінниччині Дня Конституції України.

28 червня в Україні відзначають велике державне свято - День Конституції України. У 1996 році цього дня на черговому засіданні Верховної Ради був ухвалений Основний Закон країни - перша Конституція суверенної української держави.

Відповідно до Указу Президента України від 28 березня 2018 року № 91/2018 «Про відзначення 22-ї річниці Конституції України» видано розпорядження голови обласної державної адміністрації від 14 червня 2018 року № 510 «Про відзначення на Вінниччині 22-ї річниці Конституції України», яким затверджено склад організаційного комітету з підготовки та відзначення визначних для українського народу подій та перелік заходів, які мають відбуватись на території області. 

«У День Конституції ми святкуємо не просто прийняття важливого для держави документу, а, у першу чергу, ми віншуємо той день, коли були затверджені наші права і свободи, суверенітет і цілісність нашої України. Тому я закликаю підійти до організації святкування з усією відповідальністю, залучити кращий творчий та інтелектуальний потенціал з районів та міст Вінниччини», – зазначив головуючий оргкомітету Ігор Івасюк.

Директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Світлана Василюк зауважила: «Урочистості з нагоди Дня Конституції України розпочнуться напередодні свята 26 червня 2018 року о 12.00 год. Під час урочистостей будуть вручені державні нагороди та Почесні грамоти ОДА та облради. Також  під час урочистостей відбудеться делеговане покладання до місць, які символізують важливі історичні події, про українських героїв та учасників Української революції 1917-1921 років, а саме до: меморіальної дошки І-му Уряду Української Народної Республіки, який тричі знаходився у м. Вінниці; меморіальної дошки Дмитра Марковича, який був Міністром юстиції в Уряді Директорії та головою Подільської і членом Центральної Ради Української Народної Республіки; пам'ятника Симону Петлюрі - українському державному та військовому діячу часів Української революції 1917—1921 рр.; меморіальної дошки Костянтину Василенку - громадському та політичному діячеві, члену Центральної Ради, генеральному секретарю (першого міністра) праці Української Народної Республіки в 1917 р.; пам’ятного знаку загиблим бійцям Небесної Сотні та Героям АТО; меморіалу Слави».

Ігор Івасюк вніс пропозицію, що на День Конституції України потрібно зробити ще одне делеговане покладання - до меморіальної дошки сотнику Армії УНР, учаснику боротьби за незалежність України Семену Якерсону.

З нагоди Дня Конституції на Вінниччині відбудуться: засідання «круглих столів», фотодокументальні та книжкові виставки, перегляди газетних та журнальних періодичних видань,  фізкультурно-спортивні заходи.

Заплановані виїзди автомузею в установи, організації, навчальні заклади, військові частини, табори відпочинку міста і області з пересувними виставками «Державотворчі традиції на Вінниччині», «З історії Конституції України», «Грушевський і Вінниччина», «Час бурхливих змін», «Героям слава!». Для учнівської та студентської молоді міста та області буде проведено цикл тематичних лекцій та екскурсій на тему: «Державотворчий процес на сучасному етапі розвитку України», «Поділля в добу Національно-визвольних змагань».

У рамках урочистих заходів у Вінниці відбудеться фестиваль польової кухні пам’яті вінничанина Тараса Сича, який у 2014 році пішов добровольцем у зону АТО, служив польовим кухарем, санітаром і загинув під Дебальцево.

Окрім того у м.Шаргород відбудеться обласний фестиваль національних культур «Всі ми діти твої, Україно!», а у м.Немирів  -  обласний фестиваль-конкурс «Народні музики».