Сьогодні, 20 червня, заступник голови ОДА Олександр Крученюк відвідав із робочою поїздкою пришкільний мовний табір  середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 4 м. Хмільника, який працює за програмою GoCamp.

«Співпрацю із цією програмою у Хмільнику розпочали минулого року,- зазначив Олександр Крученюк,- протягом трьох тижнів саме у цій школі працювала волонтерка із Великої Британії, з Лондона. Влітку2018 року вже три волонтери працюють у мовних таборах Хмільницького району. Не є секретом, що в ігровій формі, спілкуючись із носієм мови та між собою, школярі краще засвоюють іноземну мову. Плюсами програми GoCamp можна назвати і те, що  вивчаючи англійську мову, діти знайомляться і з традиціями та звичаями країн, з яких приїхали волонтери. Зараз, наприклад, у 4-й школі працює Пріянка Джейн з Делі (Індія)».

Заступник голови ОДА також зазначив, що користь від такого спілкування подвійна: «Волонтери повертаються до своїх країн під великим враженням від України, від співпраці з дітьми, які досить добре володіють англійською і, по суті, лише вдосконалюють свої навички. Наша держава перестає бути для них чимось далеким і незвіданим, а стає близькою і зрозумілою, тобто вони популяризують Україну  в світі».

Варто зазначити, що з огляду на проголошений Главою держави курс на популяризацію вивчення іноземних мов,  а також з метою інтеграції України до європейського політичного, економічного і науково-освітнього простору, влітку 2018 року за участю іноземних волонтерів-викладачів для дітей віком від 10 до 15 років дитячі  пришкільні табори GoCamp з поглибленим вивченням англійської мови працюють в усіх регіонах України .

GoCamp – це найбільша волонтерська програма в Східній Європі, в якій волонтери зі всієї планети мотивують школярів вивчати іноземні мови. Вони допомагають учителям проводити навчальні заходи, ігри, спортивні змагання. Найголовнішим завданням проекту є -  показати дітям, що вивчення мов – це легко і просто, що літній табір може бути веселим, розважальним і яскравим.

Справжнім натхненником у роботі мовного  табору  ЗОШ № 4 м. Хмільника є Галина Терентьєва - заступник директора з навчально-виховної роботи, учитель англійської мови, а також тренер Британської Ради за програмою громадської ініціативи  GoGlobal ( яка у 2016 році - «Році англійської мови» започаткувала табори GoCamp в рамках національної кампанії «UkrainaSpeaking») .

«У минулому році нашу школу відібрали для участі у програмі серед більш як 1200 шкіл. Цього року ми знову пройшли у фінал  і запросили для роботи  у мовному таборі волонтерку з Індії Пріянку Джейн,- молоду дівчину, яка вивчає  англійську літературу в університеті в  Делі,- розповідає Галина Терентьєва.- Три роки тому у проекті  брали участь десь 120 шкіл по всій Україні, минулого року це вже було близько 600 шкіл, а у 2018 році в програмі GoCamp задіяні 850 шкіл».

У англомовному таборі діти навчаються, граючи в рухливі та лінгвістичні ігри, танцюючи і співаючи, проводячи спортивні змагання.

Пріянка  Джейн ділиться своїми враженнями : «Мені дуже подобається Україна, вражає те, що люди надзвичайно приязні, відкриті  і гостинні. У своїй волонтерській роботі я прагну до того, щоб діти не лише вивчали англійську мову, а щоб вони почувалися щасливими. Формат роботи у таборі відрізняється від вивчення мови у шкільному класі, він  надає школярам можливість учитися без усвідомлення того, що вони вивчають мову - це щоденне живе спілкування на різноманітні теми і у різних ситуаціях . І для мене, і для дітей дуже цікавим є культурний обмін: вивчаючи звичаї України, я щодня розповідаю дітям про Індію, її давні традиції, їжу,весільні церемонії – про все,що їх цікавить. Поряд із українськими дітьми я вчуся бути щасливою щодня».

Фахівці Міністерства освіти і науки України вважають, що участь у таборах GoCamp – це не мета, а спосіб вивчення мови, завдяки якому діти перебуватимуть у багатокультурному середовищі, навчаються працювати в команді, критично мислити та бути толерантними до інших. Учителі залучаються до розробки міждисциплінарних програм, які наближують навчання до реального життя. Мета GoCamp – виховати нове покоління всебічно розвиненої та освіченої молоді, яка готова до життя в ХХІ столітті, вільно володіє іноземними мовами та відкрита до пізнання інших культур і досвіду.