Сьогодні, 23 червня, у с. Вороновиця Вінницького району відбулось урочисте відкриття навчально-практичного центру з підготовки кваліфікованих робітників за професією «Бджоляр» на базі професійно-технічного училища №14.

В урочистому заході взяли участь заступник голови обласної державної адміністрації Ігор Івасюк, в. о. директора Департаменту освіти і науки ОДА Володимир Буняк, заступник директора Департаменту освіти і науки ОДА, начальник управління професійної освіти, інноватики та науки Валерій Бачинський, голова Вороновицької ОТГ Олександр Ковінько, директор Вінницького районного центру зайнятості Юрій Парфенюк, працівники структурних підрозділів ОДА та роботодавці, які співпрацюють з навчальним закладом.

Звертаючись до присутніх з вітальним словом, Ігор Івасюк зазначив: «Сьогодні у нас знакова подія, яка є важливою не лише для навчального закладу та для об’єднаної територіальної громади с. Вороновиці, а й для системи професійно-технічної освіти загалом. На загальнодержавному рівні визначено ключові пріоритетні напрями, які включають розвиток 19 спеціальностей. Мені дуже приємно, що Урядом передбачено цільове використання коштів для підтримки значимих професій на загальнодержавному рівні, до яких також належить бджолярство.

Крім цього, сьогодні на Вінниччині працює вісім центрів, створених за підтримки держави, з них – чотири будівельного спрямування, два – аграрного, один – залізничного та один, спрямований на сферу послуг. Сьогодні ми відкриваємо ще один важливий напрям, адже в області лише 2 училища з 34, які займаються підготовкою бджолярів. Відкриття центру сприятиме розширенню можливостей для молодих людей, які прагнуть до самореалізації у зазначеному напрямку, а також дозволить втримати експортні позиції України, яка посідає провідне місце в експорті меду до країн Європейського Союзу». Також Ігор Івасюк  привітав присутніх зі 100-річчям державної служби та висловив подяку Вороновицькій об’єднаній територіальній громаді за підтримку у створенні навчально-практичного центру.

З найщирішими побажаннями та словами вдячності до працівників навчального закладу, фахівців та до усіх тих, хто долучився до відкриття центру з підготовки кваліфікованих робітників за професією «Бджолярство» звернулися голова Вороновицької ОТГ Олександр Ковінько, директор Вінницького районного центру зайнятості Юрій Парфенюк та директор професійно-технічного училища №14 Володимир Нагорний.

Під час заходу присутні мали можливість ознайомитись з особливостями підготовки майбутніх бджолярів, а також оглянути обладнання навчальних кабінетів, двох лабораторій та відвідати навчальну пасіку, де учні отримують практичні професійні навички. 

Варто підкреслити, що до кадрового потенціалу закладу належать фахівці високого професійного рівня з вищою та базовою спеціальною освітою, досвідом роботи на потужних підприємствах.

Одним ізважливих аспектів діяльності навчального закладу є налагоджена робота з підприємствами, що співпрацюють з міжнародними партнерами, а саме: ФГ «Апіс-Україна», ТОВ  «МедПоділля», ФГ «Агроталія». Крім цього, на базі співпраці ФГ «Апіс-Україна» майбутні бджолярі мають можливість проходити практику.

 Для формування професійної компетентності учнів І та ІІ курсів,  навчально-виробничі лабораторії укомплектовані сучасними стендами, відповідним обладнанням та інвентарем.

Загальна вартість матеріально-технічної бази з підготовки висококваліфікованих робітників з професії «Бджоляр» становить 55.4 тис грн.

Для виконання навчально-практичних, навчально-виробничих та інших навчальних робіт учнів створена  навчально-методична база для забезпечення навчального процесу.