У рамках робочої поїздки до Запорізької області Президент Петро Порошенко відкрив рух на відремонтованій ділянці траси державного значення Н-08 «Бориспіль-Дніпро-Запоріжжя-Маріуполь».

Відкриття цієї частини автомобільної дороги Глава держави назвав надзвичайно важливою подією, адже ця трасса забезпечує зв’язок між двома областями – Запорізькою і Дніпропетровською та між двома містами – Запоріжжям і Дніпром.

«Сьогодні ми тут відкриваємо дорогу. Дорогу, яка побудована з дуже високою якістю. Дорога, яка своєчасно профінансована. І левова частина профінансована з державного бюджету, бо ми на сьогоднішній день зробили пріоритетом дорожнє будівництво», - наголосив Петро Порошенко. Він нагадав, що за останні роки обсяги фінансування дорожнього будівництва лише зростають: в 2014 році на нього виділялося 10 мільярдів, в 2015 році – 20 мільярдів, в 2016 році – 30 мільярдів, в 2017 – майже 40.

«А зараз ми ставимо завдання, щоб дорожній фонд разом з митним експериментом наближався до 50-ти мільярдів», - зауважив Президент.

Глава держави зазначив, що капітальний ремонт цієї траси не проводився майже 60 років. Та нині він став можливим завдяки президентській реформі децентралізації, яку підтримали Уряд і Верховна Рада, та митному експерименту.

«Ніколи держава не виділяла стільки грошей для того, щоб забезпечити пріоритетне дорожнє будівництво. 23,4 кілометра збудовано саме коштом дорожнього фонду, збудовано за рахунок митного експерименту, який був запроваджений мною ще у 2015 році і є надзвичайно ефективним стимулом антикорупційної боротьби, бо все, що перевищує митні надходження від планових показників – половина залишається в області», - підкреслив Петро Порошенко.

«Сьогодні і міська влада, і обласна влада, обласні депутати дуже ретельно стежать, щоб кошти митниці йшли до державного бюджету. Дякуючи цьому 233 мільйони гривень лише цього року було мобілізовано до коштів, на які будуть будуватися дороги», - додав він.

Президент зазначив, що пріоритетом є завершення ремонту всієї траси. «Ми збудували дорогу, яка з’єднує Дніпро і Запоріжжя. В нас є пріоритет з’єднати Дніпро, Запоріжжя, і до Донецької області. Впевнений в тому, що це також буде збудовано в найкоротші терміни і з високою якістю», - сказав він.

Глава держави також підтримав пропозицію керівника «Укравтодора» Славоміра Новака про перерозподіл коштів на будівництво автомобільних шляхів у інші області, у разі їх не освоєння. «Я підтримую слова пана Новака, який чітко заявив, що в тих областях, де кошти митного, де кошти дорожнього фонду не будуть використані на будівництво доріг, якщо вони будуть триматися на депозитах – вони будуть перерозподілені в ті області, де вміють, хочуть працювати і якісно будують дороги», - наголосив Петро Порошенко.

Президент також подякував підрядникам, які з випередженням майже на півроку здали ділянку, яка сьогодні введена в експлуатацію. «Я впевнений в тому, що саме так нам треба працювати по всій країні», - сказав він.

На цій ділянці дороги Глава держави також ознайомився з проведенням поточного середнього ремонту на автомобільній дорозі загального користування державного значення Н-08 Бориспіль – Дніпро – Запоріжжя (через Кременчук) – Маріуполь.

Автомобільна дорога є основною транспортною магістраллю півночі Запорізької області, проходить по території Запорізького, Оріхівського, Пологівського, Розівського районів. Автомобільною дорогою здійснюється постійний рух великовагового транзитного транспорту.

У 2016 році була виготовлена проектна документація на поточний середній ремонт дороги, а у 2017 році виконано робіт на 160,137 млн. грн. Фінансування ремонту відбувалось з державного бюджету – 293,61 млн грн, обласного бюджету – 9,955 млн грн, за рахунок митного експеримента – 166,253 млн грн.

Розвиток автомобільної дороги державного значення Н-08 Бориспіль – Дніпро – Запоріжжя (через м. Кременчук) – Маріуполь дозволить значно підвищити рівень транспортного сполучення, забезпечить розвиток транспортної інфраструктури, соціально-економічне зростання Запорізької області та прилеглих територій.