В рамках робочого візиту до Сполучених Штатів Америки Голова Верховної Ради України Андрій Парубій провів зустріч із помічником Міністра оборони США з питань Європи та Євразії Лорою Купер.

На початку зустрічі Лора Купер привітала Голову Верховної Ради з ухваленням Закону “Про національну безпеку”.

Андрій Парубій повідомив, що напередодні поїздки до США він підписав Закон “Про національну безпеку” та передав його на підпис Президенту України. “Це важлива подія для українського народу. Це важливий і рішучий крок до членства України у НАТО. Я вірю, що Україна буде членом НАТО”, - зазначив Андрій Парубій.

Голова Верховної Ради подякував за участь у розробці Закону “Про національну безпеку” експертів від НАТО, а особливо відзначив провідну роль експертів зі Сполучених Штатів Америки.

Голова Верховної Ради зазначив, що була проведена ретельна експертна робота над Законом “Про національну безпеку”. Зокрема, в Парламенті спеціально було створено міжфракційне об'єднання, яке опікувалося напрацюванням та ухваленням цього Закону.

Андрій Парубій зазначив, що Закон “Про національну безпеку” є швидше рамковим. Він передбачає ухвалення ще ряду важливих законопроектів у сфері національної безпеки та оборони, і робота над цими законопроектами вже розпочалася у профільному комітеті.

“Всі ваші рекомендації, рекомендації, які наближують Україну до членства у НАТО, у Законі України “Про національну безпеку” були враховані повністю. Тепер ми розраховуємо на вашу підтримку і консультацію ваших експертів під час імплементації ряду спеціальних законів у сфері національної безпеки і оборони”, - зазначив Андрій Парубій.

Також сторони обговорили блок питань кібербезпеки, енергетичної безпеки.

Зокрема, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зазначив, що тактика російської агресії є гібридною. “Росія атакує не лише на військовому фронті, вона атакує у різних сферах. І весь цивілізований світ в очікуванні, а де ж Росія нападе цього разу?”, - зазначив Андрій Парубій.

Відтак, Голова Верховної Ради підкреслив, що особливої актуальності для України набуває питання кібербезпеки, адже Росія через кібератаки може втрутитися у проведення виборів в Україні.

Також Андрій Парубій наголосив на головній загрозі енергетичної безпеки Європи - будівництві газогону “Nord Stream -2”. “Той, хто каже, що це економічний проект, - лукавить, адже “Nord Stream- 2” - це зброя Путіна. Це інструмент Росії для тиску і шантажу Європи”, - зауважив Андрій Парубій.

Голова Верховної Ради України розповів про пріоритети регіональної безпеки у Центральній і Східній Європі. “Ми на межі з Росією творимо “кордон свободи”. Держави вільного світу, які межують з Росією, і, зокрема Україна, стали “щитом Європи” від будь-яких проявів російської агресії. Україна разом з Естонією, Латвією, Литвою, Польщею, Молдовою та Грузією демонструє регіональну безпекову єдність. Ми спільно демонструємо, що загроза Путіна - світова”, - зазначив Андрій Парубій.

Голова Верховної Ради наголосив на потребі створення в Україні Регіонального центру протидії російським гібридним загрозам.