Реформі державної служби в Україні – бути, і зараз вона виходить на впровадження системних речей, серед яких чітке визначення сфер відповідальності кожного органу влади, його керівника та відповідних директоратів. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час спеціальної наради з питань подальшого реформування системи державного управління.

«Треба йти вперед, вдосконалювати певні речі. Ми починаємо перезавантаження всієї державної служби в Україні. Звісно це не день-два, і можуть бути помилки. Нам є над чим працювати, - сказав Володимир Гройсман. - Але жодних відкатів назад. Ми робимо системні речі. Якщо зараз вибудувати рівень відповідальності, викристалізувати його - це дасть в комплексі нову систему управління. Реформі державної служби бути!»

Глава Уряду наголосив, що сьогодні Україна перебуває на тому етапі розвитку, коли радянська система управління ліквідується, а нова – запроваджується і удосконалюється одночасно. І це може накладати дещо негативний відбиток на перебіг реформи в контексті побоювання втратити керованість оперативними процесами, нерозуміння, що являють собою нові директорати, і якою є зона їх відповідальності. Так само, в процесі реформи виникає необхідність централізувати деякі суто обслуговуючі і адміністративні функції.

На думку Прем’єр-міністра, наразі найбільш прийнятною моделлю державного управління є напрацьована модель роботи органів місцевого самоуправління, де є центри прийняття рішень і виконавчі комітети. І на центральному управлінському рівні можна перейняти елементи цієї системи – із конкретним розмежуванням функцій, визначенням активності і можливістю надання широкого інструментарію формування і виконання державної політики, коли Глава Уряду і члени Уряду займаються розвитком держави, напрацьовують фундаментальні напрямки роботи і мають достатні повноваження ухвалювати потрібні рішення.

У цьому контексті Володимир Гройсман запропонував напрацювати і обговорити проект закону, який містив би потрібні норми і закріпляв їх на законодавчому рівні.

«Якщо такий документ можна вивести на законодавчий рівень – можемо восени з ним виходити, - зазначив Володимир Гройсман. - Це має бути один законопроект, невеликий, який визначив би рамку (подальшої реформи держуправління)».

Глава Уряду наголосив: якщо пройти всі кроки – «пройдемо точку незворотності». Тим більше, що суспільство очікує змін. Люди хочуть ефективного управління, компактних і оптимізованих держорганів, зниження держвидатків і посилення керованості державою і процесами в країні.

«Тож пропоную провести дискусію (на рівні експертного середовища), підготувати рамку бачення, де є зараз міністерства, куди треба рухатися. А далі – вийти на рівень Уряду і представити рішення, з якими можна потім працювати», - додав Прем’єр-міністр.

Довідково

Реформа державної служби є одним з пріоритетних напрямків роботи Уряду, мета якого – сформувати ефективну систему державного управління, яка працюватиме на розвиток держави, а не на створення додаткових бар’єрів. В рамках реформи запроваджена практика створення директоратів міністерств, які в майбутньому мають служити свого роду аналітичними центрами, які виробляють поточні і стратегічні рішення. Наразі активно ведеться кампанія з кадрового оновлення держслужби. Причому конкурс на вакантні посади сягає по деяких органах влади до 35 людей.