Питання відновлення Донецької та Луганської областей потребують системних і комплексних рішень за усіма напрямками – від підтримки соціальної сфери до відновлення підприємництва. Реалізація виключно точкових проектів має відходити у минуле, сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час наради з питань реалізації проектів відновлення й розвитку Донбасу.

Глава Уряду наголосив, що наразі регіон має колосальний ресурс – загалом понад 12 млрд грн, виділений за різними державними програмами і програмами допомоги. Ці кошти потрібно використати максимально ефективно, впевнений Прем’єр-міністр.

«Маємо достатній ресурс, який потрібно ефективно використати. І це мають бути системні кроки – відновлення доріг, освіта, медицина, підприємництво, - сказав Володимир Гройсман. - Будемо переходити до реальної системної роботи по Донбасу, аби в кожній сфері бачили рух».

Учасники наради відзначили, що в цілому кількість проектів, які заплановані до реалізації або вже реалізуються, достатньо серйозна. Так, у Луганській області - це 590 проектів, у Донецькій – 1262 проекти. Йдеться про будівництво житла, розбудову інфраструктурних об’єктів, в тому числі доріг та пропускних пунктів, капітальні ремонти шкіл, лікарень, спортивних об’єктів.

«Але реальний стан справ мене не влаштовує. Мають бути створені нормальні умови. Кошти є, завдання поставлені, а люди бідкаються в жахливих умовах. І проблема в тому, що цілісного бачення немає. Цілісного пану немає. Що треба? Єдиний цілісний комплексний план відновлення Донбасу. Ми працюємо для того, аби люди відчули нову якість життя. Тож треба звертати увагу і на соціальну інфраструктуру, і на промисловість. Мене не цікавить відсоток освоєння коштів. Мене цікавить, аби кожна гривня була направлена на конкретний проект», - сказав Володимир Гройсман.

Він запропонував провести ревізію всіх наявних проектів на предмет їх необхідності і відповідності потребам людей. «І починаємо думати над пропозиціями стратегічного плану для того, аби у людей була нормальна дорога, садочок, школа, лікарня тощо. Повторюю: потрібне цілісне бачення. Ми синхронізуємо державні програми – по дорогах, по медицині, вони всі можуть бути підключені, - сказав Володимир Гройсман. - Ми розуміємо, що це територія, де йдуть бойові дії, але ситуацію треба змінювати. Для людей треба створювати нормальні умови життя й пересування. Це справа честі. Розгортаймо роботу. Не треба думати категоріями «кількість об’єктів». Треба думати, що це дасть людині, як це вплине на жителів Луганської та Донецької областей».