«Нині, на початку 21 сторіччя, Україна вимушена знову відстоювати свою незалежність, свій суверенітет, свою територіальну цілісність, по простому кажучи свою землю. Кожен клаптик української землі ми маємо захистити і повернути під український прапор, під український суверенітет», - зазначив Президент Петро Порошенко під час заходів із вшанування пам'яті українців – жертв польсько-українського конфлікту 1943-1944 років, які відбулися на Волині.

Глава держави наголосив: «Росія веде проти України та не тільки проти України, а й проти Польщі, проти усієї Європи, проти усього світу війну для того, щоб нав’язати свій «русский мир». Вони  спробували це зробити спочатку проектом «Новоросія» - Харківська народна республіка, Запорізька народна республіка, Одеська народна республіка... Ми об’єдналися і зупинили їх. І проект «Новоросії» був знищений нашими спільними зусиллями, не лише Збройними Силами».

«Сьогодні, зрозумівши, що прямий  наступ є не ефективний, іншими методами війни є маніпулювання питаннями спільного минулого, аби, зокрема вбити клин між польським та українським народами», - особливо підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави переконаний: «Лише міцне стратегічне партнерство між Україною та Польщею стане найкращою потужною відповіддю агресивній політиці Кремля».

За словами Петра Порошенка, українсько-польський діалог на тему болісних сторінок минулого, в умовах триваючої російської агресії, повинен бути максимально виваженим, а рішення мають бути заздалегідь та добре продуманими.  «Драматичний українсько-польський конфлікт 40-х років ХХ століття є дуже складним питанням спільної історії, тому воно має бути виведене із сфери політики і передане на розгляд вченим», - зазначив він.

Президент акцентував на важливості проведення Україною та Польщею спільного наукового дослідження історичного минулого: «Щоб не передавати у спадок ані молодим українцям, ані молодим полякам міфів про трагічні періоди спільної історії, і не дозволити конфліктам минулого роз’єднувати майбутнє».

«Бо місце України, українське майбутнє в єдиній сім’ї європейських народів. При чому ми не маємо туди йти, бо ми туди повертаємося. Ми завжди були європейським народом і зараз це лише переконливо демонструємо», - сказав він.

«Прощаючи і просячи пробачення, вшановуючи жертв трагедій і славлячи спільних героїв, засуджуючи злочини і не допускаючи повторення причин, що їх породили – Україна і Польща мають творити майбутнє нової Європи. Разом. Коли разом Польща і Україна – разом з нами 28 країн-членів Європейського Союзу, разом з нами вся Європа і весь світ», - сказав Петро Порошенко.

«Моя позиція, як Президента, як Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України, позиція українського народу і позиція Української держави чітка і однозначна, особливо беручи до уваги жахливий досвід російської агресії на Сході нашої держави. Будь-який злочин проти мирного населення не має виправдання і ніколи не має бути виправданим. Ми всі схиляємо голови перед пам’яттю українських і польських жертв Волинської трагедії, рішуче засуджуємо скоєні проти українців і поляків злочини і засуджуємо тих, хто їх скоював», - сказав Президент.

Глава держави зазначив, що сильна позиція держави і сильна позиція народу полягає в тому, щоб знайти в собі сили визнавати помилки минулого, усвідомлювати їх справжні причини для того, щоб не допустити їх у майбутньому.

«На моє глибоке переконання, Україна і Польща засвоїли цей урок. І Україна, і Польща мають бути гранично обережними та уважними щодо оцінок та щодо висновків. Щоб не сталося так, що через декілька десятиліть вже наші нащадки змушені будуть аналізувати помилки та знову шукати шляхи до порозуміння», - зазначив він.

Президент особливо наголосив, що історію потрібно уважно вивчати, але це повинні робити історики і науковці. «А що буде, коли історію почнуть вивчати політики? Що буде коли на історичній неправді і брехні почнуть грати свою брудну політичні гру ті чи інші політичні сили для того, щоб рейтинги собі підвищити? Я переконаний, що ми цього не маємо допустити», - зауважив він.

Глава держави нагадав про досягнуті домовленості в цьому питанні з Президентом Польщі Анджеєм Дудою. «Про що ми домовились? Історикам – історичне, науковцям – наукове. А політики мають  працювати на людей і дивитись у майбутнє», - зазначив Президент та підкреслив, що він категорично проти того, щоб виходити за межі цих домовленостей.