Голова Верховної Ради України Андрій Парубій на початку виступу зробив невеликий аналіз роботи восьмої сесії. За його словами, Верховна Рада, маючи сьогодні останнє пленарне засідання, працювала до останньої хвилини і приймала рішення.

А.Парубій у виступі наголосив на винятковій важливості ухвалення ключового оборонного Закону «Про національну безпеку України».

«Цей Закон важливий не тільки для реформування Збройних Сил України. Цей закон для України є вкрай важливий для інтеграції України в НАТО», - сказав він.

А.Парубій нагадав, що Верховна Рада визначила, що НАТО є ключовим зовнішньополітичним напрямом для України. «І зараз, коли ми відбиваємо російську агресію питання оборони і безпеки було, залишається і буде ключовим для Парламенту», - зазначив він. 

Голова Верховної Ради України нагадав, що на початку восьмої сесії він говорив, що одне з важливих питань буде вирішення Верховною Радою кадрових питань. Ключовими питання були Рахункова палата, Уповноважений з прав людини, звільнення і призначення членів ЦВК і призначення Голови Національного банку.

А.Парубій зазначив, що всі питання були успішно вирішені, а у Верховної Ради залишився один борг - це ЦВК. Він нагадав, що до останнього тривали консультації і народні депутати не змогли дійти порозуміння.

Він висловив переконання, що питання ЦВК буде одним з перших питань продовження роботи Верховної Ради восени.

Ще одним важливим прийнятим рішенням А.Парубій назвав ухвалення Закону «Про Антикорупційний суд». Він відзначив, що за це історичне рішення проголосувало 315 народних депутатів. «Цим ми завершили формування цілісної антикорупційної інфраструктури.

В Законі «Про Антикорупційний суд» чітко визначено юрисдикцію на яку поширюється Антикорупційний Суд, створено усі необхідні правові та фінансові механізми для його успішної роботи.

Ми визначили і сформували чіткі вимоги щодо забезпечення прозорості конкурсних процедур із відбору суддів Вищого антикорупційного суду. А також убезпечили Вищий Антикорупційний Суд від будь-якого можливого тиску органів влади чи інших організацій та структур - як українських, так і закордонних.

В Законі враховано важливі рекомендації Венеційської комісії. Зокрема, встановлено, що міжнародні експерти мають право вето для недопущення обрання недоброчесних і непрофесійних суддів», - зазначив він.

Голова Верховної Ради України, підбиваючи підсумки роботи, зазначив: на цій сесії було прийнято 88 законів в цілому, в першому читанні 49 законопроектів і 37 постанов. Загалом було прийнято майже 200 позитивних рішень. Ці рішення були з різних сфер. Він, зокрема, нагадав про дуже важливий Закон «Про дипломатичну службу», який фактично дав новий етап для роботи наших дипломатичних представництв.

А.Парубій також виокремив Закон «Про валюту», Закон «Про інтелектуальну власність», Закон «Про залучення іноземних інвестицій», Закон «Про стратегічну екологічну оцінку». Ці закони, кожен з них потребував неймовірно великої підготовки і пошуку компромісу в залі.

Голова Верховної Ради також відзначив, що за цей період Верховна Рада активізувала міжнародну діяльність. За його словами, «парламентська дипломатія стає все більш і більш популярною у світі і наші парламентські делегації під час цієї сесії продемонстрували дуже злагоджену і плідну роботу».

А.Парубій особливо відзначив співпрацю українського парламенту з парламентами наших сусідів, з парламентами країни Балто-Чорноморського поясу, країн Балтії, Польщі, Молдови, Грузії.

Голова Верховної Ради висловив впевненість у тому, що ця міжнародна співпраця буде мати своє продовження.

А.Парубій також назвав важливими питаннями питання реформи Парламенту. Він нагадав, що під час восьмої сесії було прийнято дуже важливе рішення про кількість комітетів, запропонувавши зменшити кількість комітетів до 20-ти.

«Лише в першому читанні, але ми взяли амбітну мету - затвердити вичерпний перелік тих 20 комітетів, які повинні бути в структурі Верховної Ради України», - сказав він.

Також у першому читанні було прийнято законопроект про розподіл комітетів. Одним з головних завдань, які стоять перед Верховною Радою А.Парубій назвав введення електронної картки для усіх народних депутатів.

Він висловив сподівання, що вже наступного року ця ініціатива може бути реалізована.

«Це був непростий сезон і це була непроста весна. Багато хто говорив, що Український парламент не буде працювати напередодні виборчого року, напередодні президентської виборчої кампанії. Непрості були дискусії в залі. Але відповідальність допомогла в прийнятті тих рішень», - зазначив А.Парубій.

Голова Верховної Ради у виступі також торкнувся питання створення єдиної православної церкви, яке є одним з фундаментальних питань розвитку Української держави.

«Одна православна автокефальна церква – це є фундамент для того, щоб ми припинили будь-які намагання Росії протиставляти українців між собою за будь-якою ознакою, але за релігійною у більшій мірі», –  заявив Андрій Парубій. Він зазначив, що дискусія, яка була розпочата у Парламенті після зустрічі зі Вселенським Патріархом, набула всеукраїнського значення. «І також вона здобула підтримку у Константинополі, де я справді провів дуже багато розмов», - зауважив Голова Парламенту.

«Ми очікуємо певних позитивних рішень за результатами Синоду, можливо вони будуть не визначальними, можливо вони будуть етапними. Адже процес надання Томосу, автокефалії – це процес, який має свої певні етапи», - пояснив Андрій Парубій і додав: «Я дуже вірю, що ми зможемо дочекатися цього рішення і нашими молитвами, і нашими зусиллями. Ми дочекаємося створення в Україні Української православної помісної автокефальної церкви».